11/17/12 17:11
(http://radiomilena.com/)

18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

bezopasnost bg 300x86 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияС  резолюция на Общото събрание на ООН всяка трета неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
В  извънреден час учениците от СОУ „Любен Каравелов”-Несебър се запознаха със смисъла и значението на това възпоменание.

В кратък информационен материал децата бяха информирани, че пътнотранспортните произшествия  /ПТП/ са номер едно като причина за смъртта на млади хора между 10 и 24 години. През последните десет години у нас при ПТП са загинали около 9000 души, а 100 хиляди българи са инвалидизирани в различна степен от катастрофи на пътя. Според статистиката на КАТ най-често основните причини за тежките катастрофи с фатален край у нас са: неправилни действия на водача (95%), нарушения на пешеходеца(4%), техническа неизправност на МПС (0.5%) и лоши пътни условия (0.1%).

Официалната статистика на МВР сочи, че до 8 ноември т.г. у нас са загинали 560 души.

Малките, големите и още по-големите ученици от СОУ”Любен Каравелов” проведоха оживени дискусии по предложената им статистика, споделиха за критични ситуации на пътя, на които са станали очевидци. Дебатираха за отговорностите на пешеходци и водачи на МПС, нарисуваха рисунки, касаещи безопасността на движението, изразиха мисли в съчинения и есета, проведоха практическо занимание в училищния двор на специално начертани кръстовища и зебри.

Децата разбраха,че днес повече от всякога са необходими толерантност, уважение, предвидливост и споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до нещастия по пътищата.

                                                            Мара МОМЧИЛОВА

 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия

bookmark 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияsvejo 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияgoogle 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияdelicious 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияstumbleupon 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияfacebook 18 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване