11/18/12 00:24
(http://www.klassa.bg/)

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков: Станишев добре разбира как се влиза в кризи, но не разбира как се излиза

Фокус: Г-н Дянков, на национален митинг днес БСП обвини управлението, че в края му страната ще бъде по-задлъжняла, отколкото са я оставили, както и че е неспособно да се справи с кризата. Ще отговорите ли на тези обвинения?
Симеон Дянков: Правителството на Станишев доведе кризата в България, въпреки че той самият твърдеше, че въобще няма да има такава криза. Общо комунистите и социалистите са ни довели досега до шест такива финансови и икономически кризи. Три са по живково време в `80-те и `90-те години и след това – Луканов, Виденов, Станишев. А семейство Станишеви ни е донесло две такива катастрофи. Сега на сина, а преди това – баща му в началото на `80-те години, когато, заради лошата си тогавашна политика, са ни довели пак до катастрофа. Помните, в `80-те години как нямаше ток, нямаше храна и какво ли не – нямаше. Така че – Станишев като говори за кризи, явно много добре ги разбира. Социалистите в България досега са били единствените, които са ни водили до криза. И не само в България. Ако видите страните в Европа, които сега са в криза, освен Станишевата криза в България, това са: Гърция, страната с най-дълбока криза в Европа. Кой доведе кризата – социалистите на Папандреу. В Испания – след два мандата на социалистите на Сапатеру – криза. Португалия. Кипър. Кой водеше тези страни? Унгария. Кой водеше тази страна. Без изключение, всички страни, които в момента имат проблеми от Международния валутен фонд, Европейската комисия и т.н., без изключение са били водени или от социалистически правителства, или от леви правителства. Ирландия – правителството, довело Ирландия до криза, също беше член на ПЕС. Словения, също в криза, където доскоро също управляваха социалисти. Така че, като говори за кризи, Станишев наистина много добре разбира как се влиза в кризи. Но той не разбира, и неговите хора не разбират, как се излиза от криза. От криза се излиза точно по начина, по който работи нашето правителство. Всяка година затягаш коланите, за да не изпаднеш в колапса, в който са изпаднали Гърция, Румъния, Испания, Португалия, Исландия, Словения и т.н. Година по година си стягаш разходите и къде да си вложиш парите така че тези пари хем да построят нещо ново – магистрали, училища, детски градини, хем това да помогне за някакво развитие на икономиката.
Фокус: Обвиниха Ви, че управлявате само с рестриктивни финансови мерки и не се прави нищо за икономически растеж на страната, защо?
Симеон Дянков: Преди два дни излязоха данните на Евростат за икономическия растеж през третото тримесечие на 2012 г. България е една от шестте държави в Европа с положителен икономически растеж за всички тримесечия на тази година. По-нисък е, отколкото бихме искали да е, но е само една от шестте държави в Европа с положителен растеж. България е една от тези само шест икономики на Европа, които не са имали нито едно тримесечие на отрицателен растеж в последните две години. Това са само шест икономики: Естония, Швеция, Германия, България, Литва и Финландия. Като се говори, че растежът е нисък, да, ние искаме да имаме по-висок растеж. Точно затова строим ударно магистрали, детски градини и т.н., защото по време на общата европейска криза най-добрият начин да се създават и запазват работни места, е инфраструктурата. Това го казва последният доклад на Международния валутен фонд, който също излезе тази седмица, за състоянието на Европа. Между другото, Франция, която днес е една от много малкото държави в Европа, която се води от социалисти, в същия този доклад пише, че Франция влиза в дълбока рецесия. Ето още една държава, в момента, в който социалистите влязат да я водят, настава дълбока, тежка икономическа криза.
Така че като говори г-н Станишев, е хубаво да излезе и да каже: „Ето, аз построих това и по моето време построиха тази магистрала, този музей, тази детска градина...”. Единственото, което може да покаже, е да иде във Виена пред къщата на Хохегер и да каже: „Ето, аз с моите пари, всъщност с парите на държавата, построихме тази къща на лобиста Хохегер”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване