11/18/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

М. Андонов и Д. Гогов: Намалението на цените на газа за бита няма да е под 7%

 

Намалението на цената на битовата газ няма да бъде под 7 процента, каза пред БНР в неделя изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов Той отрече твърденията, че Европейската комисия разследва дружеството за отказ да предостави информация за свободния капацитет на газопровода в България. По този повод Гогов заяви, че "Булгаргаз" не притежава тръбите.


„Булгаргаз" ще получава от „Газпром" е 22 – 23%, но тази цена не може едно към едно да се отнесе към крайните потребители, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов пред Дарик радио в събота. „Сега, след като се подаде заявлението за промяна на цената, очаквам поне 10% минимум намаление на цената за потребителите", каза още шефът на БЕХ.

Това, което беше договорено до края на тази година плюс още 11.2%, прави 22-23%. Това, което се постигна – над 20% отстъпка, е по цената, която имахме по договор. А това, което договорихме от 1 април до 31 декември, то е допълнение към този действащ договор. Така че, отстъпката от 1 януари 2013 г. е на базата на действащия договор”, посочи Андонов.

По думите му цената, на която „Булгаргаз" е продавала е била под себестойността, която е купувала, а самата цена се регулира от ДКЕВР.

По повод думите на изпълнителния директор на газовата компания Димитър Гогов, че за крайния потребител намалението в цената на газа ще е от 6-7%, Андонов каза, че Гогов защитава интересите на компанията, която управлява, но посочи, че има независим регулатор, който определя крайните цени.

Андонов е категоричен, че ако потребителите не си плащат регулярно задълженията, тази отстъпка ще се стопи за година, година и половина и „Булгаргаз" ще се окаже в същото финансово положение, в което е било до онзи ден.

Това снижение на цената на газа от 10% ще рефлектира и върху цената на тока и парното, прогнозира той.

Договорихме, че след започване на строителството на „Южен поток" през декември 2015 г. трябва да имаме търговска експлоатация на тръбата. През тези три години ще бъде строителството на газопровода. В тези три години ще участват български фирми в строителството, трасето е определено, входната точка е близо до Галата, изходната е близо до Зайчар в Сърбия”, уточни Андонов.

Според новия газов договор с "Газпром" страната ни ще получава по 2.9 млрд. куб. природен газ годишно. Клаузата “take or pay” е променена от 90% на 80% от това количество, каза още Добрев. В бъдеще „Газпром“ има готовност да инвестира самостоятелно в паро-газови централи в България, обяви шефът на компанията Алексей Милер при подписването на договорите в четвъртък. По неговите думи дружеството ще доставя за тях газ на много по-ниски цени. До момента е приключено предварителното проучване и са набелязани две потенциално интересни места за изграждане на такива мощности.

Диверсификацията на източниците на природен газ е от решаващо значение за енергийната независимост. Основен приоритет за нас е местния добив на газ. Именно той ще подобри конкурентоспособността на българската икономика, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва в икономически форум в Истанбул. Заедно с финансовия министър на Турция Мехмед Шимшек участва в заключителния панел на
енергийния и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на Съединените щати. Според изказване на бившият ни посланик в Русия Илиян Василев пред БНР в неделя обаче подписаният през седмицата договор с "Газпром" ще попречи на диверсификацията на източниците.
Ако "Булгаргаз" няма достатъчно гъвкавост да намали количествата на внос от Русия, то тогава ще бъде трудно да се използват интерконекторите. Сами по себе си, те не правят диверсификация, припомни Илиян Василев.

Пред участниците във форума в Истанбул Добрев представи и основните усилия на правителството за запазване на финансова стабилност и гарантиране на устойчив растеж. България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, изпълнила Маастрихтските критерии, посочи той. България е една от осемте държави в ЕС, които са постигнали икономически ръст на годишна база за периода юли-септември. Достъпната цена на енергийните ресурси е един от най-големите стимули за икономическо развитие, защото то прави предприятията по-конкурентоспособни, посочи министърът.

В рамките на посещението си в Истанбул Добрев се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и постави пред него въпроса за строителството на топлоелектрическа централа край Резово. Обезпокоени сме от новината и се надяваме, ако има инвестиционни намерения, те да бъдат подложени на обстойна проверка по ОВОС, каза министър Добрев пред своя турски колега.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване