11/19/12 04:00
(http://e-vestnik.bg/)

Скандалът с Петреъс показва колко крехка е поверителността в интернет

ДПА

Разрастващият се скандал заради сексуално неблагоразумие по върховете на американския военен елит потвърди един от най-очевидните постулати на дигиталната епоха: ако искаш нещо да остане тайна, никога не го пиши на дигитално устройство.

Шпионин номер едно на страната и един от топвойниците й изглежда са забравили това най-основно правило, което може би е добре известно на всеки дребен наркодилър, изневеряващ съпруг и дори на всеки палав тийнейджър, надяващ се лудориите му да останат скрити.

Генерал Дейвид Петреъс, директорът на ЦРУ, както се говори, общувал чрез електронна поща със своята любовница Пола Родуел. Те си мислели, че действат умно, като използват бутафорна електронна поща, до която и двамата имали достъп и запазвайки черновите на съобщенията си - и в действителност никога не са ги изпращали един на друг.

Планът можеше и да проработи, ако Родуел не се беше поддала на най-големия враг на забранените връзки - ревността.

Обикновено ревността се разпалва у наранения брачен партньор, но в случая на Петреъс това се случва с неговата любовница, която ревнувала от друга жена, за която си мислела, че се бори за вниманието на Петреъс. Заплашителните й електронна поща до Джил Кели - представителка на хайлайфа във Флорида и организатор на събития за военните, изважда наяве тайната връзка. Родуел мислела, че имейлите й до Кели били анонимни, но веднъж получени, те бързо били проследени от ФБР.

Според информации във вестник “Ню Йорк таймс” и списание “Уайърд” разследващите проследили известно количество електронна поща обратно до Родуел, търсейки и други електронни писма, които били изпратени от същия адрес на компютъра. Подозренията им се потвърдили, защото мястото на изпращането им съвпадало с хотелите, в които се знаело, че Родуел отсядала по онова време.

Основавайки се на тази информация, разследващите получили съдебно разрешение да наблюдават другите адреси за електронна поща, използвани от Родуел, което ги отвело до разкритието на извънбрачната връзка. Самата Кели изглежда била замесена в собствен скандал, пак свързан с електронна поща. Както се твърди, разследващите проверяват между 20 и 30 хиляди страници електронна поща между нея и генерал Джон Алън, чието назначение на висш команден пост в НАТО беше отложено.

По ирония разгорелият се заради писмата по електронна поща скандал избухна по същото време, когато Гугъл публикува шестмесечния си си доклад за прозрачност, в който подробно показва броя на исканията от правителството за данни на частни потребители.

“Една тенденция стана ясна: наблюдението от страна на държавата се засилва”, каза Дороти Чоу - топанализатор на Гугъл, която отбеляза, че исканията за данни на потребители са се увеличавали постоянно, откакто компанията постави началото на “Доклада за прозрачност”.

През първата половина на 2012 г. е имало 20 938 запитвания от правителствени субекти от целия свят. Тези искания са били за информация за около 34 614 потребителски регистрации. В САЩ е имало 6 321 запитвания за данни - увеличение в сравнение с 5 950 за предишната половин година, казаха от Гугъл.

Но изневеряващите съпрузи рядко трябва да се притесняват, че държавата души, а изглежда, че Родуел е била разследвана единствено защото мишената на заплахите й е имала приятел в местния офис на ФБР във Флорида. Този човек беше идентифициран в сряда от вестник “Ню Йорк таймс” като Фредерик Хъмфрис. Той само получавал информацията от Кели и никога не е играл роля в разследването, а адвокатът му каза за “Ню Йорк таймс”, че не е имало сексуални отношения между него и Кели.

Но мнителните съпрузи нямат нужда от голяма законова власт, за да следят партньорите си. Мнозина тайно инсталират свободно достъпен софтуер на компютрите на партньорите си, който им позволява да проследяват всяко действие в интернет на предполагаемия донжуан.

Подобни програми преодоляват дори и най-драконовските мерки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване