11/20/12 14:06
(http://www.klassa.bg/)

Отлагат наредбата за млечните продукти

 С решение на правителството искаме да променим срока за влизане в сила на Наредбата за специфични изисквания за млечните продукти от октомври 2012 година на януари 2013 година, тъй като Европейската комисия смята, че срокът до октомври е недостатъчен за предприятията, за да сменят начина си на работа. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослава Найденов на пресконференцията „Чиста храна”. Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти е трябвало да влезе в сила края на месец октомври 2012 година, но ЕК е изпратила искане за удължаване на този срок до края на годината. Министър Найденов обясни, че на следващото заседание на кабинета ще бъде внесена Наредбата с удължения срок.

Министър Мирослав Найденов посочи още, че истинското сирене струва 13,80 лв/кг, а това с растителни мазнини е 4 лева. Има икономическа страна на нещата. Идеята, което се обсъжда във Франция е, че тъй като една страна от ЕС не може да променя митата, затова сега Франция е поела инициативата за това. Лобито на производителите на палмови масла е изключително силно. Това, което можем да направим чрез национално законодателство, в рамките на европейското законодателство, е да направим едно разделение, да направим възможно българите да избират истинското сирене. Трябва да запазим марката и да запазим здравето на хората. Тогава тази Наредба ще влезе в сила и тежко му на този, който не спазва правилата. Агенцията по храните е най-тежки репресивен орган. Контролът ще бъде драконовски. Това ще бъде моят личен ангажимент, да се запази здравето на хората”, каза министър Мирослав Найденов.
Диетологът Стефка Петрова заяви: Слагайки всички растителни масла под едно название, ние лъжем потребителите, защото има растителни масла, които са много по-вредни. Най-вредният ефект е на частично хидрогенираните растителни масла, за да знае какво консумира човек. Частично хидрогенираните растителни масла са основните, които се влагат в нашата хранителна промишленост, в сладките продукти и други. Днешната промишленост не трябва да влага растителни масла. В началото производители на палмово масло се опитаха да убедят хората, че палмовото масло не е вредно, но в действителност не е така”, обясни тя.
Министър Мирослав Найденов обясни: „Това, което д-р Петрова каза, на по-разбираем език е, че е вредно влагането на палмово масло, но е по-вредно това, което се влага във вафлите”. „Ако вземем кашкавала например, палмата влагана с него, категорично не е безопасна. Това обаче е индустрия за милиарди и има лобита на всички нива”, добави министър Найденов.
За 2011 година са произведени 30 хиляди тона продукти с растителни мазнини. Това каза директорът на Агенцията по храните Йордан Войнов на дискусия „Чиста храна”. Имаме затворено предприятие за растителни мазнини. Контролът по отношение на агенцията е железен. Ние наложихме стандартите, защото и другите страни-членки започват да залагат на качеството, обясни той. По отношение на стандартите, д-р Войнов обясни, че за първото шестмесечие има произведени - кисело мляко по БДС - 4565 тона, бяло саламурено сирене - 471 тона, кашкавал - 16 тона. „Да, малко е, но след като години наред нищо не е правено, не можем са магическа пръчка да направим всичко, обясни той.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване