11/21/12 22:33
(http://e-vestnik.bg/)

Барак и Хилари в последен танц

Хилари Клинтън и Барак Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Двамата излязоха заедно, рамо до рамо, от президентския самолет “Еърфорс 1″ и се усмихнаха на множеството, което ги очакваше долу на пистата. Когато заслизаха по стълбичката, тя леко изостана, за да бъде на едно стъпало зад него.

За президента Барак Обама и държавния секретар Хилари Родам Клинтън обиколката тази седмица из Югоизточна Азия е последното общо външнополитическо приключение - интригуващ, на моменти рискован спектакъл, навяващ носталгия за партньорството, чийто край наближава, и наред с това подхранващ надежди за бъдеще, изпълнено с нови възможности.

Четири години след ожесточения им двубой за президентския пост, някогашните съперници и настоящи съюзници се изявиха като изключителен екип, по-сплотен от най-оптимистичните очаквания, когато г-жа Клинтън прие да стане член на правителството. Макар да не станаха близки приятели, те изградиха работни отношения, основани на уважение. Обама й даде пълна свобода да обикаля света, а тя стратегически отстъпваше на втори план и за дребни, и за важни неща, прилагайки неговата политика и формирайки своята.

Клинтън ще бъде запомнена като дипломат номер едно на Америка с инициативата си, станала известна като “обръщане към Азия”. Резултатът бе укрепване на стратегическите, военните и икономическите връзки на Щатите с Азиатско-Тихоокеанския район. Прилагайки тази политика, Обама бе на обиколка из три страни, две от които американски президент посещава за първи път - Мианма и Камбоджа.

Сега президентът се готви да започне втори мандат, а държавният секретар ще се оттегли от поста, натрупала умора според нейни сътрудници и готова за продължителна почивка след изминатите близо милион мили из цял свят. Тя очаква с нетърпение дните, когато ще може да отдъхне, да чете книги и да пътува за удоволствие. Но мнозина от пътниците в “Еърфорс 1″ през последните дни, не на последно място и самият президент, смятат, че тя ще се върне на сцената, след като си почине, за да се опита да стане негов приемник през 2016 г. и да придаде нова форма на отношенията им.

В последния ден от пътуването тази сутрин г-жа Клинтън за кратко се замисли. “Беше страхотно”, каза тя на журналистите, които я пресрещнаха в хотела преди разговорите на високо равнище. “Беше сладко-горчиво, носталгично, всичко, което бихте очаквали”. Обама изглежда също държеше да открои усещането за приближаващ край и публично похвали Клинтън, която се присъедини към него в Югоизточна Азия. Те се срещнаха в Тайланд, оттам отпътуваха заедно за Мианма в понеделник и накрая пристигнаха в Камбоджа. Заедно се срещаха с премиери и монарси, разгледаха древна златна пагода и си поприказваха с будистки монах за бюджетните дефицити и може би дори за президентската политика.

На верандата пред къщата на мианмарската опозиционна водачка Аунг Сан Су Чжи Обама ненадейно попита: “Къде отиде Хилари?” и прекъсна изказването си за прехода на Мианма от военно управление. “Къде е тя?” Тя му даде знак от публиката. “Ето я”, каза той на фона на аплодисментите. “Безкрайно съм признателен, Хилари, не само за работата, която вършиш, но и за силното послание, излъчено от теб и Аун Сан Су Чжи - за това колко са важни жените - и мъжете - по цял свят, посветили се на отстояването на демократичните ценности и човешките права”.

Вярна на стила си, г-жа Клинтън и при това пътуване избягваше светлината на прожекторите и я отстъпваше изцяло на президента, а тя самата се стремеше да бъде зад кулисите или сред публиката. Когато двамата пристигнаха до къщата на Аун Сан Су Чжи, тя се отдръпна, а Обама излезе от колата и бе приветстван от множеството.

Въпреки това по-големият й опит, натрупан в далечни страни като тази, е осезаем. След като Аун Сан стисна ръката на ...

Публикувана на 11/21/12 22:33 http://e-vestnik.bg/16193/barak-i-hilari-v-posleden-tants/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване