11/21/12 15:30
(http://www.klassa.bg/)

В индийски затвор обесиха терориста от Мумбай

Пакистанецът Мохамед Касаб, обвинен за организирането на атентата в индийския град Мумбай през ноември 2008 г. бе обесен в затвора в град Пуне в Индия, предаде Би Би Си. Касаб имаше смъртна присъда. Молбата му за помилване до президента на страната бе отхвърлена.
При серията терористични атаки над два хотела, гара и еврейски културен център в Мумбай през 2008 г. загинаха 170 души, включително и 9 терористи.
21-годишният Касаб бе арестуван на 26 ноември, в първия от трите дни на атентатите. Той се смята за единственият жив от групата терористи. Процесът срещу него започна през 2009 г. Бяха му повдигнати 86 обвинения, включително водене на война срещу държавата Индия, убийства и притежание на взривни вещества. Подсъдимият призна вината си, но твърдеше, че е само изпълнител, а не организатор на атаките, за които хвърли вина върху загинал съучастник. Съдът обаче прие, че това е хитрост, с която иска да намали наказанието си и го осъди на смърт.
Трагедията в Мумбай силно влоши отношенията между Пакистан и Индия. В крайна сметка Исламабад призна, че нападението частично е било планирано на пакистанска територия и че Касаб е гражданин на Пакистан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване