11/21/12 21:31
(http://www.klassa.bg/)

Египет успя - примирие между Израел и "Хамас"

Постигнато е споразумение за примирие между Израел и "Хамас", обяви тази вечер египетският външен министър Мохамед Камел Амр, цитиран от Ройтерс.

Египет ръководи международните усилия за прекратяване на конфликта и "тези усилия доведоха до споразумение за примирие", заяви Амр на пресконференция с американския държавен секретар Хилари Клинтън.

Примирието ще влезе в сила в 19 часа по Гринуич (22 ч. българско време).

Агенция Франс прес публикува текста на споразумението, което гласи, че:

"Израел ще прекрати всички враждебни действия в ивицата Газа - сухопътни, морски и въздушни, включително нашествия и атакуване на отделни хора". (Според Ройтерс този текст означава, че Израел ще прекрати целенасочените удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа).

"Всички палестински фракции ще прекратят всички враждебни действия от ивицата Газа срещу Израел, включително ракетни нападения и всички атаки по границата"
"Отваряне на пропускателните пунктове и улесняване на движението на хора и пренасянето на стоки и въздържане от ограничаването на свободното движение на жителите и атакуване на жителите в граничните области. Процедурите за прилагане на договореното ще започнат 24 часа след началото на примирието".

"Египет ще получи гаранции от всички страни, че те се придържат към това, за което са се договорили. Всички страни трябва да се ангажират да не извършват действия, които биха нарушили това разбирателство".

Канцеларията на израелския премиер съобщи, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието".

"Преди малко премиерът Бенямин Нетаняху говори с американския президент Барак Обама и се съгласи с препоръката му да даде шанс на египетското предложение за примирие и следователно възможност за стабилизиране на положението и за успокояването му", се казва още в съобщението.

Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси "за неговите посреднически усилия".

"САЩ изразяват задоволство от днешното споразумение за примирие. В идните дни САЩ ще работят с партньорите си в региона за консолидиране на напредъка", заяви държавният секретар Клинтън.

Белият дом съобщи, че американският президент Барак Обама е похвалил израелския премиер Бенямин Нетаняху за съгласието му да подкрепи египетския план.

"Президентът похвали премиера за съгласието му с египетското предложение за примирие, което президентът препоръча на премиера, и същевременно повтори, че Израел си запазва правото да се защитава", се казва в съобщението на Белия дом.

Според Агенция Франс прес в Кайро се очаква водачът на "Хамас" Халед Мешал да даде пресконференция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване