11/21/12 22:34
(http://e-vestnik.bg/)

Как Полша измества Великобритания сред водещите сили в ЕС

Ройтерс

А

На Запад “полски водопроводчик” е синоним на нископлатен емигрант. Снимка: plumbertrainer.com

ко евроскептичното правителство на Великобритания реши да освободи мястото си сред водещите сили в Европейския съюз, то може да бъде заето от Полша, която отговаря на много от необходимите за това условия.

Двойственото отношение на Великобритания към Европа отслабва влиянието й в общността, а в същото време Полша засилва позициите си, имайки стабилна икономика, визия за себе си в сърцето на ЕС и близки държави членки, които искат да я направят свой партньор.

Полша, която е шестата по големина икономика в Европа, е подходяща да се намести в нишата, заемана от Великобритания: да помага на подкрепящия търговията и държащ на фискалната дисциплина лагер в ЕС начело с Германия да бъде противотежест на Франция с нейната склонност към протекционизъм и значителни държавни разходи.

Новият статут на Полша ясно се открои миналата седмица. Министър-председателят Доналд Туск се срещна в сряда с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин, пътува до Брюксел за среща на лидерите на ЕС, а в петък прие във Варшава френския президент Франсоа Оланд.

“След като Великобритания остава пасивна, разбира се, че значението на Полша ще се повишава”, каза Кай-Олаф Ланг от Германския институт за международни въпроси и сигурност.

Той заяви, че това е особено вярно сега, когато Франция е управлявана от социалиста Оланд, който изглежда се опитва да изгради неофициален съюз с лидерите на Испания и Италия.

“Германия има нужда от нещо като противотежест. Германия търси партньори, които споделят нейната философия за финансова отговорност”, каза Ланг.

Иронията е, че Полша не иска влиянието на Великобритания да намалява. Двете страни имат отдавнашни връзки. Финансовият министър Яцек Винсент-Ростовски е роден в Лондон, а външният министър Радослав Шикорски е следвал в Оксфорд.

Варшава смята, че ако Великобритания играе по-малка роля в Европа, това ще отслаби пропазарния лагер и ще облагодетелства Франция и другите, по-протекционистки настроени държави от южната част на континента.

“Ние имаме много ясен възглед, че евентуална изолация на Великобритания би била загуба за нас, либералните страни, и загуба за ЕС”, каза полски дипломат в Брюксел.

Но дипломатът, пожелал анонимност, заяви, че разположението на силите в Европа се променя. “Създава се ясна противотежест (на южния лагер в ЕС) и нашата позиция придобива значителна важност”, каза той.

На първа линия

Откакто се присъедини към ЕС през 2004 г., Полша започна да укрепва влиянието си в Брюксел. Тя дори създаде специални академии, за да обучава млади кадри как да управляват институциите на ЕС.

“Сега чувам групи от поляци да говорят в коридорите по-често на полски, отколкото на немски”, каза служител на ЕС в Брюксел, който не е поляк.

През последните няколко години обаче напредъкът на Полша се ускори. Някои от традиционните сили в ЕС загубиха влияние, защото икономиките им са в криза. Великобритания, чиято управляваща Консервативна партия е подложена на натиск от евроскептиците в своите редици, започна да остава в периферията на Европа.

Миналата година Великобритания разгневи партньорите си, като отказа да се присъедини към “фискалния пакт” за бюджетна дисциплина. Сега тя всява ужас, като заплашва да наложи вето върху бюджета на общността.

Междувременно Полша придобива ново самочувствие в световната политика и е единствената икономика в ЕС, която не е изпаднала в рецесия от началото на глобалната финансова криза.

“Колкото повече отслабва ролята на Великобритания, толкова повече се увеличава нуждата от страна като Полша, която да запълни празнината”, каза бившият съветник в правителството Павел Швебода, който ръководи изследователския център “Демос Европа” в полската столица. “Искаме да сме в центъра на тежестта”, заяви той.

Поляците не са единствените, които мислят, че ролята на страната им в ЕС се увеличава. “За много от нас е ясно, че Полша играе по-голяма роля в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване