11/21/12 22:33
(http://e-vestnik.bg/)

Помощи за родители предизвикват спорове в Германия

Би Би Си нюз

Дали плащането на възнаграждение за гледане на дете ще накара майките да си останат вкъщи и да не търсят работа или това е справедлива компенсация за родителите, които решават да се грижат за невръстните си деца без помощта на държавата? Планът на германското правителство да плаща на родителите, които не ползват услугите на субсидираните от държавата детски градини, разпали остри спорове.

Неотдавна дясноцентриската коалиция на канцлера Ангела Меркел постигна споразумение за мярката, според която родители на деца на възраст между 13 и 36 месеца ще имат право да получават помощи в размер на 150 евро на месец.

“Kinder, Kueche, Kirche”?

Съюзниците на госпожа Меркел от консервативния баварски Християнсоциален съюз успяха да прокарат плана въпреки критиките, които се чуха в самата коалиция. Опозиционната социалдемократическа партия заплаши, че ще оспори плана в конституционния съд, за да спре изпълнението му.

Но споразумението от началото на ноември не накара всички в правителствения лагер да замълчат. Корнелия Пипер, водещ член на бизнеснасочената Свободна демократическа партия - либерали (СвДП), заяви, че парите, отделяни за този проект, трябва вместо това да се вложат в образованието. Детските надбавки са “връщане към старото схващане за семейството, основано на принципа “киндер, кюхе, кирхе” (децата, кухнята, Църквата)”, отбеляза пред ежедневника “Мителдойче цайтунг” Пипер, която е и държавен министър на външните работи.

Други отхвърлиха този аргумент с твърдението, че родителите, които получават надбавки, въпреки това може да ходят на работа, стига да уредят друг начин за гледане на децата, разчитайки например на роднини или частни бавачки.

Ето защо е “много погрешно” на схемата да й се лепи етикетът “награда, за да си останеш вкъщи”, както правят критиците на плана, казва Гьорг Мек в по-скоро десния ежедневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Въпреки това, сега, когато е постигнато споразумение по въпроса, коментаторът Бертолд Кьолер от същия вестник е съгласен, че дебатът е поставил защитниците на традиционния семеен модел “в отбранителна позиция”.

Сред тези, които атакуват мярката, е и популярното женско списание “Бригите”. То публикува коментар на Юлия Карник, в който тя твърди, че няма никаква логика да се възнаграждават родители, които са избрали да не използват услуга, предлагана им от държавата. “Изумява ме, когато политиците продължават да правят обратното на това, което трябва да се направи”, казва Карник.

Хващайки се за факта, че зад идеята за помощите стои баварската партия, Надя Ерб пише в “Берлинер цайтунг”: “Извън Бавария практически никой не вярва, че това е добра идея”. Ето защо, пише изданието, малко вероятно е тези помощи да останат и след парламентарните избори през септември догодина.

Дебатът “Хаусфрау”

На фона на дискусиите около надбавките за гледане на деца седмичникът “Цайт” пусна поредица от статии на тема дали в съвременна Германия все още е приемливо да бъдеш майка домакиня. Една от статиите повдига въпроса за избора да бъдеш “хаусфрау”. Сабине Рюкерт твърди, че домакинята, която съзнателно е избрала да бъде такава, е “бунтовник срещу ограниченията на пазара”.

“Тя не участва в надпреварата за власт и пари. Не винаги е мобилна и не винаги може лесно да бъде намерена. Тя седи до пясъчника и гледа как децата й си играят. Тя има това, от което децата се нуждаят, когато растат: време.” Госпожица Рюкерт признава, че “да бъдеш домакиня, не винаги е приятно”, защото “тази работа не се цени”. Но все пак домакините без много шум “вършат своето и създават такава атмосфера, че ти е приятно да се прибереш у дома.”

В друга статия се казва, че ако майката остане вкъщи за неопределено време, това не е честно по отношение на бащата, който се оказва осъден да бъде единственият, който храни семейството в сегашните несигурни икономически ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване