11/21/12 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Разработват квантови пари, които не могат да се фалшифицират

Физиците са наясно, че квантовата информация не може да се копира. Сега екип от учени от германския институт за квантова оптика „Макс Планк“ и от Калифорнийския технологичен институт в САЩ са решили да използват това свойство и да създадат квантови пари, които е невъзможно да бъдат фалшифицирани, пише „Ди Велт“. Проблемът е, че това засега може да се осъществи в лабораторни условия, но е трудно да се приложи на практика. Носителите на квантовата информация , например отделните атомни ядра, са крайно чувствителни, обяснява професорът от Харвард Михаил Лукин. Цифрите, напечатани на кредитната карта или на банкнотата, издържат на всекидневна употреба, но тяхното квантово съответствие може да бъде разрушено от шум и декохерентност .
Освен това, при прочит на информацията възниква друг проблем – единица информация „бит“ може да бъде нула или единица. Квантовият бит (кубит) може освен това да бъде в преходно състояние между нула и единица.
Така, че засега квантовите пари ще съществуват само в лабораториите, докато учените не намерят начин как да преодолеят пречките пред пускането им в обръщение. Един ден те ще могат да минават от ръка в ръка и да се използват за защитени от копиране карти, но това време още не е дошло, за радост на мошениците.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване