11/21/12 13:38
(http://www.klassa.bg/)

"Тюрксел" иска да купи "Глобул"

 Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел" съобщи, че е предложил необвързваща предварителна оферта за покупката на втория по големина български телекомуникационен оператор „Глобул", собственост на „Космоте Бългерия Мобайл".

В изявление до Истанбулската фондова борса турската компания заявява, че е направила офертата, защото разглежда възможностите за инвестиране в региона, предаде БГНЕС в сряда.

В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон „Глобул", за да изплати задълженията по емитирани облигации през следващите две години.

Като част от своята стратегия за рефинансиране на задължения с падеж през следващите две години и възлизащи на 3.4 милиарда евро, която включва едновременно удължаване на срока за плащане и намаляване на нетния дълг на компанията, ОТЕ обмисля евентуалната продажба на своите подразделения в България – „Глобул" и „Германос Телеком България” и възнамерява да инициира съответните процедури", съобщиха тогава от пресслужбата на ОТЕ.

При избора на купувач думата ще има и „Дойче Телеком", който притежава 40% от акциите в ОТЕ.

Сделката ще зависи и от новото гръцко правителство, тъй като държавата все още притежава „златна акция" в ОТЕ, която й дава право да участва във всички важни решения.

Сред потенциалните купувачи още тогава беше спрягана „Тюрксел", а също така британската „Водафон", както и „Орандж", която е собственост на „Франс Телеком".

Тюрксел" е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в южната съседка на България, където през 2011 г. има 34.1 милиона абонати (54% пазарен дял).

51% от компанията се държат от „Тюрксел Холдинг", 0.05% – „Чукурова Холдинг" и 13.07% са собственост на финландския телекомуникационен гигант „Сонера".

Тюрксел" заедно с шведско-финландската „ТелиаСонера" работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване