11/21/12 16:57
(http://www.klassa.bg/)

„Хамас“ се радва на атентата в Тел Авив, но отрича да е замесен

Движението „Хамас“, което управлява Ивицата Газа, опроверга новината, че стои зад взрива в автобус в Тел Авив, при който бяха ранени близо 20 души, но го одобрява. За това съобщи РИА „Новости“ като цитира говорителя на движението Сами Абу Зухри. По-рано през деня чуждите кореспонденти в Газа написаха в социалните мрежи, че „Хамас“ е поел отговорност за атентата. Според Абу Зухри бомбата в автобуса е естествен отговор на израелските престъпления спрямо палестинския народ.
Израелският сайт на Нюзру смята, че атентатът е дело на организацията „Бригадите на мъчениците от Ал-Акса“, която е военното крило на „Ислямски джихад на Палестина“ и е свързана с „Фатах“. Смята се, че терористът е дошъл от Западния бряг на река Йордан.
Според в.“Едиот Ахронот“ бомбата е била поставена под седалка в централната част на автобуса. Тя е избухнала, след като един от пътниците слязъл на една от спирките. Израелската полиция първо съобщи, че е задържала един от предполагаемите двама терористи, но после стана ясно, че лицето няма нищо общо с атентата и е било пуснато.
Израелските ВВС продължиха и вчера обстрела над обекти в Газа. Палестинско дете е загинало, след като ракета е ударила сграда, в която се намира бюрото на АФП в града. Това съобщиха спасителните медицински екипи.
В същото време продължават дипломатическите усилия на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за постигане на примирие. В сряда те пристигнаха в Кайро, за да се срещнат с египетския президент Мохамед Мурси. Преди това те разговаряха в Ерусалим с израелските лидери и в Рамала с палестинския президент Махмуд Абас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване