11/22/12 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Йордания - крал на прицел

Асошиейтед прес

Бедуини в Йордания. Снимка: травъл

Неколцина по-млади протестиращи обикновено са единствените, които излизат по улиците в Йордания и скандират “Долу краля!” - нещо поразително и почти нечувано в тази страна, където монархията винаги е била свещена.

Останалата част от опозицията, включително нейната най-голяма и най-влиятелна фракция - Мюсюлманските братя, бърза да покаже, че не иска отстраняване от власт на йорданския крал Абдула Втори. Но след гневните протести миналата седмица, разпалени от решението на правителството да вдигне цените на газа и горивата, те предупреждават, че този обикновено спокоен съюзник на САЩ ще бъде обхванат от размирици, ако кралят не допусне промяна.

При тези необичайно насилствени протести за първи път фокусът на недоволството недвусмислено се измества от правителството, върху което се стоварваше гневът в миналото, към Абдула. В резултат монархът е подложен на най-голямото изпитание, откакто започна програмата си за демократична реформа, която според критици не прави достатъчно, за да сложи край на неговия монопол над властта. Гневът от вдигането на цените предоставя на предвожданата от Мюсюлманските братя опозиция повод за сплотяване, така че да го притиснат да предприеме по-значими действия.

В центъра на политическата безизходица стои един крал полубританец, който се опитва да не допусне въстание като тези от Арабската пролет, които свалиха от власт авторитарните режими в Египет, Тунис, Йемен и Либия и доведоха до гражданската война в Сирия. Кралят, който е любимец на САЩ и други западни правителства, възхваляващи него и красивата му палестинска съпруга като модерни монарси с голяма обществена известност, продължава да ръководи разпростираща се надалеч и до голяма степен всяваща страх разузнавателна служба, внимателно поддържана система на покровителство и обучавана от САЩ армия.

Неговата замираща икономика е до голяма степен зависима от помощ от Вашингтон, Саудитска Арабия и други произвеждащи петрол арабски държави. Противници на правителството казват, че телефоните им се подслушват, а домовете им се наблюдават. В някои случаи, например по време на парламентарните избори през 2010 г., правителството му беше обвинявано в явни изборни измами.

“Ние не призоваваме за отстраняване от власт на краля, а го приканваме да се вслуша в исканията на хората и да предприеме истински и сериозни реформи”, каза на пресконференция в понеделник Заки Бани Иршеид, водеща фигура във Фронта за ислямско действие, който е политическото крило на Мюсюлманските братя.

“Ние не издигнахме лозунга за сваляне на краля, но някои отправят подобен призив на уличните протести. Това е нещо невиждано, което показва, че напрежението сред народа се увеличава и назрява експлозия”, заяви той.

Сега Фронтът за ислямско действие оглавява създадена наскоро коалиция на разпокъсаните опозиционни групи. Но неговият контрол е слаб, а коалицията обединява групи с най-различни идеологии - от ислямисти през арабски националисти до комунисти, което създава неудобство.

Около 400 демонстранти протестираха в понеделник пред сградата, където е канцеларията на министър-председателя, като спряха движението на кръгово кръстовище и поискаха цените на горивата и газа отново да бъдат понижени. Няколко млади светски активисти от тълпата скандираха “долу краля” и “Абдула, или направи реформа, или си върви”.

Призивите за оттегляне на краля отразяват “гнева от вдигането на цените, което нанесе сериозен удар на огромното мнозинство йорданци, чийто среден доход е 3000 долара”, каза видният активист Халед Рамадан, представляващ арабските националисти.

“Но в по-широк план напрежението започна да се увеличава заради бавното темпо на реформите, след като няма видим признак правителството и апаратът му за сигурност, който запазва влиянието си, да отстъпват”, каза той.

21-годишният Сохаиб Брейзат, който е студент последна година и членува в до голяма степен светското движение Хирак, включващо млади йорданци, заяви: “Искаме йорданските служби за сигурност напълно да спрат да контролират ежедневния ни живот.”

“Защо йорданците трябва да имат удостоверение за добро поведение ...

Публикувана на 11/22/12 22:05 http://e-vestnik.bg/16199/yordaniya-kral-na-pritsel/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване