11/22/12 12:53
(http://www.klassa.bg/)

Лекарство за захарен диабет връща паметта при Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер, от която страдат милиони хора по света, може да се лекува с обикновен медикамент срещу захарен диабет. Такива надежди дават изпитанията с мишки, извършени от американски учени от Медицинското училище към Тексаския университет, съобщава Medical Xpress. Ръководителят на екипа Кели Дайнли и нейните колеги са използвали за тестовете мишки, чиято наследствена информация е била генетически модифицирана, за да се имитират симптоми на Алцхаймер и специално на когнитивни нарушения.
После медиците дали на гризачите росиглитазон, който в САЩ се продава под името Avandia. Този препарат от групата на тиазолидиндиона се използва за лечение на инсулинонезависимия захарен диабет. В резултат паметта на мишките се подобрила, както и способността им към обучение. Освен това у животните неочаквано се нормализирала резистентността на клетките към инсулина.
Авторите на изследването са започнали подготовка за клинични изпитания при хора.
По-рано тази година бяха оповестени резултати от няколко изследвания, които потвърдиха връзката на захарния диабет с болестта Алцхаймер, припомня Лента.ру. Резистентността на клетките на главния мозък към инсулина може да се смята за един от ранните признаци за развитие на старческа деменция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване