11/22/12 21:22
(http://www.klassa.bg/)

Марковска напуска със 100 хил. лв. обезщетение

Без дискусия по казуса "Марковска" и почти с висшегласие Висшият съдебен съвет гласува оставката на Вената Марковска като съдия във Върховния административен съд.

Двайсет от членовете гласуваха "за", един - "против", и двама се въздържаха.

Така Венета Марковска вече не е съдия и излиза от системата седмица след като президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията по полагане на клетва на конституционните съдии и Марковска на успя да се закъмне.

С освобождаването на Марковска обаче приключва и проверката на етичната комисия към ВСС, която започна след публикации в медиите по неин адрес.

Марковска си тръгва от съдебната система с обезщетение от над 100 хи. лв., съобщи Би Ти Ви. Това стана благодарение на Висшия съдебен съвет, който гласува освобождаването й от системата - при това положение всеки магистрат получава обезщетение от 20 брутни заплати.


Справка на телевизията показва, че месечното брутно възнаграждение на Марковска като зам.-председател на ВАС е 5 466 лева, от които чисто тя получава 4 919 лева.

Разбира се, Марковска ще плати данъци върху цялата сума, което малко ще я "ощети".

Според Закона за съдебната власт обезщетение не се дължи при дисциплинарно уволнение, отрицателната атестация за работата или при наложено наказание за намаляване на заплатата.

Не бе уважена молбата на Марковска за пенсиониране, защото нямала навършени години за това.

Не бе образувано и дисциплинарно производство срещу Марковска, което да изчисти или потвърди съмненията около името й.

Днес Народното събрание отмени решението си за избор на Венета Марковска за член на Конституционния съд и откри нова процедура за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване