11/22/12 09:12
(http://radiomilena.com/)

Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»

095 Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»

Трима  учители от СОУ ”Любен Каравелов” – Несебър: Панайот Симеонов, Мара Момчилова и Мариета Симеонова взеха участие в двудневна регионалната работна среща и подпомагащо обучение на преподаватели от средното образование по проект „Час за Европа”. Той се изпълнява от Синдиката на българските учители в партньорство с фондация  „Европейски институт”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма  „Учене през целия живот” на Европейския съюз, подпрограма „Жан Моне”. В регионалната среща участваха Севдалина Турманова, зам.-областен управител на област Бургас, Виолета Илиева – началник РИО на МОМН- Бургас, Веселина Таралова – директор на дирекция „Образование и демографски въпроси“ на Община Бургас, партньори от Съюза на работодателите в града с председател Мариана Стефанова.Гости на срещата бяха почетният президент на учителския синдикат на Македония Дойчин Цветановски и Весна Недялковска – зам.председател на македонския синдикат.

Янка Такева-председател на СБУ се ръкува лично с всеки участник, откри форума и представи проекта „Час за Европа”. Идеята е да се подобри капацитетът на българските преподаватели в средното образование да планират и провеждат със своите ученици часове, посветени на Европейския съюз /ЕС/, да се разшири тяхната информираност и компетентност относно институциите и структурите на ЕС, пазара на труда в Европа и евроинтеграцията на страната ни.
Крайната цел на проекта е разработването на учебно помагало „Час за Европа” за преподаване на теми, свързани с Европейския съюз и евроинтеграцията на страната ни, което ще съдържа изчерпателен, актуален и съобразен с нуждите на учителите материал – лекционни теми и практически упражнения за учениците. Помагалото ще се публикува в две версии: за ученици от прогимназиалния етап /от V до VII клас/ и от гимназиалния етап /от VIII до XII клас/. Разработването му е свързано с консултиране на неговото съдържание с учителите, участващи в регионалните срещи. Дейностите по проекта включват в началото на 2013 г. и пилотен „Час за Европа” в две столични училища – в 51 СОУ „Елисавета Багряна” и 137 СОУ „Ангел Кънчев”, чиито преподаватели ще се подготвят с помощта на учебното помагало.

Сред лекторите бе и Юлиана Николова-съветник към кабинета на министър-председателя . Тя запозна присъстващите с историята на взаимоотношенията между ЕС и България и институционалното участие на нашата страна. Борислав Мавров, програмен директор на Европейския институт, коментира резултатите от анкетно проучване по темата за ЕС в средните училища на страната. Ясен Спасов, експерт в отдел “Информиране, разпространение, съпътстващи дейности” – Център за развитие на човешките ресурси, сподели акцентите в програмите на ЕС в областта на образованието и младежта, както и мобилността в ЕС.

Срещата премина в изключително конструктивен дух, като не бяха подминати и някои актуални въпроси като приемането на новия закон за образованието, бюджет 2013 и гаранциите за сигурност и стабилност на образователната система.

                                                                Мара МОМЧИЛОВА

 Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»

bookmark Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»svejo Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»google Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»delicious Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»stumbleupon Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»facebook Несебърски учители участваха в обучение на СБУ в партньорство с фондация «Европейски институт»Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване