11/22/12 13:27
(http://www.klassa.bg/)

Прогноза на Merrill Lynch

 Очаква се догодина златото да поскъпне над 2 000 долара за тройунция, макар че липсата на яснота за прогнозата за търсенето и политиката на Китай замъгляват перспективата пред индустриалните метали, смятат от Merrill Lynch Wealth Management, съобщи Bloomberg, цитирана от Investor.bg в четвъртък.

“В момента задържаме злато“, заяви Бил О`Нийл, главен инвестиционен директор за Европа, Близкия изток и Африка. “Използваме го просто като форма на диверсификация, форма на застраховка при катастрофа, но определено очакваме движение над 2 000 долара“, добави той.

Мениджърът отбеляза, че липсата на яснота по прогнозата за търсенето в Китай, който е най-големият потребител на метали, както и на нивото на запасите там затрудняват положителната нагласа по отношение на индустриалните суровини.

В момента просто нямаме твърда позиция за индустриалните суровини“, призна той. „Това не означава непременно, че не възнамеряваме да се ангажираме с друго освен златото през 2013 г., но засега не предвиждаме да включим други метали в нашето портфолио“, уточни О`Нийл.

През тази година златото поскъпна с 10% до 1 727,78 долара за тройунция, насочвайки се към 12-та поредна година на печалба, а това е най-дългата поредица от 1920 г. насам, откакто Bloomberg събират данни. Цената достигна рекордните 1 921,15 долара през септември 2011 г.

Световният растеж ще се ускори леко през 2013 г. до 3,2% от очакваните 3,1% през настоящата, докато щатският долар ще поскъпне, смята О`Нийл.

Китайската икономика ще се разшири с 8,1% догодина при 7,7% през 2012 г., а в САЩ ръстът ще се забави до 1,5% през 2013 г. от 2,1% през настоящата, добави той. Силният долар може да се окаже едно от препятствията през 2013 г., твърди мениджърът.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване