11/22/12 22:08
(http://www.klassa.bg/)

Руснак получи премия за предотвратяване на ядрена война

Руснакът Станислав Петров стана лауреат на международната Дрезденска премия. Ежегодно тя се присъжда на хора, успели да предотвратят военен конфликт, или да спрат насилие. Станислав Петров, бивш съветски офицер, в 1983 година не дал да започне ядрена война.
В 80-те години на миналия век Станислав Петров отговарял за системите за предупреждение на СССР за ракетно нападение. През нощта на 26 септември 1983 година той бил дежурен на ядрения команден пункт Серпухов-15, на 100 км. от Москва. Внезапно прозвучал сигнал за тревога, а на екрана на радара се появили летящи по посока към Съветския съюз пет американски ракети с десет ядрени бойни глави всяка от тях. Време за мислене нямало. Според инструкцията, „офицерът трябвало срочно да съобщи за атаката на ръководството на страната, което можело да одобри ответен-насрещен удар”. Но пет ракети, изстреляни от една точка е твърде малко за начало на ядрена война, подсказвал на Петров здравият смисъл. И офицерът решил да послуша интуицията си: осъзнавайки поетата отговорност, той не реагирал на сигнала за тревога.

Ето как Станислав Петров днес се спомня за това:

- Веднъж бяха дежурен и зазвуча силно сирената. И аз трябваше да реша един въпрос: истина ли е това, или лъжа. Да, беше трудно. Понякога и до сега ми изтръпват краката като си спомня за онзи миг. Беше страшно. Но това беше моята работа.

Петров се оказал прав. Както се изяснило по-късно, системата за предупреждение показала дефект. Причина била осветяване на датчиците на спътника от слънчева светлина, отразена от високи облаци. По-късно в космическата система били внесени „промени, позволяващи да не се повтарят такива ситуации”. Информацията за станалото била засекретена. На широката общественост за действията на Петров, предотвратил напълно реален ядрен конфликт между СССР и САЩ, станало известно едва в 1998 година.

В 2006 година в щаб-квартирата на ООН в Ню Йорк на съветския подполковник от запаса връчили специална награда на международната обществена организация „Асоциация на гражданите на света” – кристална статуетка – „Ръка, държаща земно кълбо” с надпис „На човека, който предотвратил ядрена война”.

Но както и тогава, сега Станислав Петров е скромен е немногословен. Не обича да се спомня за събитията и не вижда в постъпката си нищо грандиозно:

- Дори някак си ми е неудобно за говоря за това. Защото тогава аз просто изпълнявах работата си. Сега хората се опитват да ме превъзнасят, казват „той е герой!”. Нищо героично не съм извършил. Проста си вършех работата. И това е всичкко.

Тържествената церемония по връчването на почетната Дрезденска премия и сума от 25,000 евро ще се състои на 17 февруари 2013 година. По-рано лауреат на тази премия стана екс президентът на СССР Михаил Горбачов за принос в процеса на ядреното разоръжаване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване