11/22/12 18:57
(http://www.klassa.bg/)

С голямо тържество в САЩ отбелязаха 90-ата годишнина на проф. Спас Райкин

С голямо тържество са отбелязали 90-ата годишнина на проф. Спас Райкин в Страудсбърг, Пенсилвания. Райкин е един от доайените на българската емиграция и на тържеството е бил награден с почетен медал "Иван Вазов" от Държавната агенция за българите в чужбина. "В Страудсбърг, Пенсилвания, се състоя тържество по случай 90-годишния юбилей на проф. Спас Т. Райкин, за когото Стоян Вълев пише: "Спас Райкин е уникален случай в българската история… Неговите автобиографични книги са най-вълнуващият документ за епохата на Студената война. Чета, препрочитам книгите на Спас Райкин и си давам ясна сметка за силата и величието, за несломимостта на българските дух и характер. Спас Райкин е пример за достоен българин. Той отказа да служи на чужди интереси по времето на т.нар. Студена война, тогава, когато шпионстването се считаше за геройство… Тази му необичайна позиция му даде моралното основание да се бори срещу всички видове насилие над човешката природа, независимо откъде идват – от Изток, от Запад… А у нас е позорна традиция да се служи на външни сили. Уникалното при Спас Райкин е, че предпочете да служи единствено пред олтара на Отечеството и това го превърна в един от най-достойните българи на ХХ век", пише сайтът "Еврочикаго".

На тържеството, уважено от близо 100 посетители  - българи и американци, неговата съгражданка Джема Кочева му връчила награда-медал "Иван Вазов". Медал, с който той бе удостоен от ДАБЧ за "Неговата всеотдайна, дългогодишна, обществено-политическа и литературна дейност в защита на българския патриотичен дух и демократични ценности, както и по случай неговия 90-годишен юбилей



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване