11/22/12 16:32
(http://www.klassa.bg/)

Саркози даде показания за парите на Бетанкур

Бившият френски президент Никола Саркози бе разпитан в четвъртък от магистрати в град Бордо по „аферата Бетанкур“, предаде Ройтерс. Той трябваше да каже получавал ли е нелегално спонсориране за кампанията си през 2007 г. от най-богатата французойка Лилиян Бетанкур, наследничка на козметичния гигант L'Oreal. През май Саркози загуби президентския пост и с това и имунитета си.
Стотина полицаи охраняваха Съдебната палата в Бордо, където разпитът мина при закрити врати. В рамките на едно по-широко разследване магистратите трябва да разберат за какво са били изтеглени 4 милиона евро от сметките на възрастната и страдаща от деменция Бетанкур в Swiss bank.
Саркози отрича да е взет и един цент и ако това не се докаже може сериозно да застраши намеренията му да се кандидатира отново за Елисейския дворец през 2017 г. Последно проучване сочи, че 52% от привържениците на неговата партия желаят той да е отново президент.
В рамките на разследването полицията обискира парижкия дом и офисите на Саркози през юли.
Подозренията тръгнаха преди 3 години, когато жена, работила като счетоводител при Бетанкур, заяви, че голяма сума кеш е била дадена за изборната кампания на Саркози през 2007 г. и че той лично е идвал при богатата дама.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване