11/22/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

Т. Дончев: Имаме варианти за действие, ако ЕС намали парите

 Имаме различни варианти за действия, ако средствата в общата финансова рамка на ЕС за периода 2014 – 2020 година бъдат редуцирани, увери Томислав Дончев, министър по управлението на европейските средства пред БНТ в четвъртък.

Заради кризата големите платци поискаха редукция на бюджетната рамка. Исканията варират между 100 и 150 млрд. евро. Не е ясно обаче кои политики точно ще бъдат засегнати при тези намаления.

Първоначално предложението на Европейската комисия преди година беше за обща финансова рамка на стойност 1,033 трлн. евро. „Кохезионният пакет е на стойност 339 млрд. евро, което би означавало, че България може да получи повече средства отколкото в сегашния програмен период“, допълни Томислав Дончев.

Според министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев не е редно при обсъждането на бюджета на ЕС до 2020 година да се правят икономии именно от потенциала за растеж. Българската позиция на Европейския съвет на 22 ноември ще бъде да няма намаление на средствата по политиките за сближаване, заяви още Дончев и допълни, че се надява, че страните от общността ще превключат „на режим на компромиси“.

Ако решение за финансовата рамка не бъде взето тази вечер или в рамките на няколко дни, ще бъде лош политически сигнал, че Европа не желае да се мобилизира. Пазарите ще реагират зле, а и липсата на решение след този съвет ще има труден старт на следващия програмен период.

За България това ще бъде неблагоприятно – ние вече готвим новите оперативни програми, обясни още Дончев.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване