11/22/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Търговията със суровини - в здравата хватка на спекулантите

в. Ханделсблат

Големи банки участват активно в търговията със суровини. Въпреки големите печалби, изглежда някои от тях мислят за оттегляне. Спекулациите обаче продължават.

Цените на енергийни суровини като петрола се повишават. Заради отоплителния сезон търсенето расте, разходите се увеличават. Дотук всичко изглежда нормално годишно колебание на пазара. През последните години обаче скоковете в цените на суровини като петрол, газ, мед и пшеница стават все по-големи. Множество експерти приписват вината за силните ценови колебания на финансови спекуланти като хедж фондовете. Все пак хазартът е търговски принцип.

Големи инвестиционни банки, сред които са Goldman Sachs и JP Morgan и институции като Deutsche Bank, също силно се намесват в търговията с основни стоки. Особено след фалита на Lehman Brothers пазарът на петрол, мед и други привлича инвеститорите със стабилността си.
Сметката е проста: ресурсите са ограничени. Търсенето на суровини, най-вече от бързо развиващи се държави като Китай и Бразилия, непрекъснато расте, а с него и цените. Спекулациите процъфтяват. На фючърсните стокови борсите цената на тон мед скочи от 3000 долара в началото на 2005 година до сегашните близо 7000 долара, достигайки понякога и над 10 000 долара.

“Тогава банките ускориха навлизането си във физическата търговия със суровини, тъй като тя беше много печеливша и финансирането беше изгодно”, посочва експертът по суровините Хенинг Бек от инвестиционната компания Lupus Alpha.

Благодарение на държавните гаранции и ниските основни лихви финансовите институции получаваха пари изключително изгодно. Тези средства, взети при минимални лихви, бяха влагани в търговията със суровини. Така банките събираха значителни печалби, компенсиращи загубите, причинени от лоши ипотечни кредити, например. Сега обаче изглежда банките се оттеглят от пазара въпреки тлъстите печалби. Според в. “Уолстрийт джърнъл” инвестиционни банки като Goldman Sachs и JP Morgan усъвършенстват плановете си как отново да свият бизнеса си със суровини. Основание за тези намерения очевидно са новите правила за търговията и капитала на банките.

“С бъдещата нова регулация, известна като “правилото Волкър*”, бизнесът ще стане по-труден”, отбелязва Бек. Банките ще трябва да задържат повече пари в резерв, а освен това вече няма да могат да вземат на заем пари при толкова изгодни условия. Поради тези причини маржът на печалбата се стеснява. Политици и регулаторни органи все по-силно поставят въпроса, как така инвестиционните банки прибират големи печалби от търговията със суровини чрез евтини пари, гарантирани от държавите.

Бизнесът под нова шапка

Morgan Stanley обмисля да продаде бизнеса си за търговията със суровини на инвестиционен фонд от Катар. Според в. “Уолстрийт джърнъл” властите вече упражняват натиск върху банките. Morgan Stanley, например, трябва да се раздели с дъщерното си дружество Transmontaigne - оператор на петролопроводи, газопроводи и резервоари за течни горива, което купи през 2006 година.

Поне официално Goldman Sachs не иска и да чува за изтегляне. “Непрекъснато правим ревизия на всички свои бизнес сфери, но ръководството никога не е обмисляло сериозно да продаде бизнеса със суровини или части от него”, посочва банката. Все пак, Goldman Sachs отдавна е в този бизнес. Още през 80-те година на 20-и век инвестиционната банка придобива компанията за търговия със злато и кафе J. Aron & Company, в която е започнал кариерата си и сегашният шеф на корпорацията Лойд Бланкфайн.

Зад кулисите обаче нещата отдавна не изглеждат толкова еднозначно, колкото банката ги представя пред външни лица.
“Мога да си представя, че в банките се мисли усилено по въпроса за намаляване на бизнеса със суровини или за продажбата му. По принцип е обичайно да се прави ревизия на определена сфера на дейност, когато печалбите намаляват”, допълва Бек. С оттеглянето на банките обаче спекулациите на пазара на
суровини няма да спрат.

“Изтегляне на банките няма да повлияе на пазара на суровини. Търговията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване