11/23/12 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Каталонското село Галифа обявява независимост

Франс прес

Вятърна мелница край Галифа. Снимка: официален сайт

Сгушеното в гънките на планината село Галифа не дочака евентуален референдум за независимостта на Каталония и символично се освободи от Испания, като отказа да плаща на централните власти данъка върху доходите на общинските си служители.

Това китно, окъпано в зеленина село с каменни къщи, боядисани в червеникава охра, разположено на 50 километра северно от Барселона, усети вече полъха на независимостта.

На върха на хълма е забито знаме на червени и жълти ивици и бяла звезда на син фон - знамето на борещите се за независимостта на Каталония. Още две такива знамена се развяват над сградата на кметството и над съседна ферма. Още едно може да се види на кулата на една красива къща.

Кметът на селото Жорди Форнес отказва да говори на испански. Още на влизане в сградата на кметството, той с гордост показва тяхната декларация за независимост, залепена на едно табло.

“Днес, 28 септември 2012 г., общинският съвет реши тържествено да обяви Галифа за свободна и суверенна каталонска територия”, гласи документът.

В Каталония националистическото съзнание винаги е било силно. Но тази област с 7,5 милиона жители от няколко месеца е обзета от нов стремеж към независимост, израз и на реакция на икономическата криза.

Подобно на Галифа вече стотина каталонски общини от общо 946 са се обявили за свободни и суверенни.

Но село Галифа, наброяващо 200 жители, отиде по-далеч, като стана първото, което не превежда данъците върху доходите на общинските служители в хазната на испанската държава.

Това решение му коства прякора “Първия данъчен бунтар в Каталония”.

“Не смятаме, че става дума за неподчинение, защото ние продължаваме да плащаме данъците си. Единствената разлика е, че вместо да ги превеждаме на испанските власти, ние ги превеждаме в хазната на Каталония”, казва кметът.

Тази мярка е преди всичко символична, защото 1600-те евро от събрани данъци върху доходите на чиновниците от Галифа, автоматично се прехвърлят все пак от хазната на Каталония към тази в Мадрид.

“Сега ние зависим до голяма степен политически и икономически от централната власт. Губим много държавни и частни пари, които отиват в националната хазната и не се връщат при нас”, казва Форнес.

А Каталония винаги е искала това. Днес областта е финансово затруднена и иска от Мадрид бюджетна автономия, която ще й позволи да събира сама данъците си, както го правят Страната на баските и Навара.

Но Мадрид отказва да преговаря по този въпрос. Затова главата на регионалното правителство на Каталония, националистът Артур Мас реши да насрочи предсрочни избори за тази неделя. В случай на победа на неговата партия той обещава на каталонците референдум за независимост.

“Може ли Каталония да стане независима? Разбира се. Ако има достатъчно политическо мнозинство, не виждам какво ще й попречи. Ние сме демокрация, намираме се в демократична Европа”, казва без колебание Форнес.

Но в неговото село не всички са на едно мнение. Роденият в Галифа, 60-годишен Енрик Бош мечтае за независимост. Но сякаш се е примирил.

“Нищо няма да постигнем или по-скоро - почти нищо. От една страна имаме Испания, а от друга - Франция и за нещастие на каталонците това винаги е било така”, казва той.

Тридесет и пет годишният Андрес Паес, който е работник по поддръжката в кметството, също се чувства каталонец, въпреки че е роден в Уругвай и е дошъл в Испания едва преди 5 години.

“За момента изчаквам да видя какво ще стане. Цялата тази история за независимост изобщо не ми звучи убедителна”, казва той.

Недалеч от центъра на селото 61-годишният фермер Жозеп Касас наглежда кравите си и споделя, че никога не се е чувствал испанец.

Инициативата на кмета е “още една стъпка напред”, казва Жозеп. “Аз като фермер ви казвам, че трябва да сеем и после да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване