11/23/12 23:16
(http://e-vestnik.bg/)

Компромат ли? А що за имоти е получил кандидатът за главен прокурор Цацаров?

Фирма „Калисто Мати” ЕООД дарила с апартамент в центъра на Пловдив семейство Цацарови

Документът от Службата по вписванията, от който се вижда, че съдия Цацаров и съпругата му нотариус са дарени с апартамент от строителна фирма. Снимка: Биволъ

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров, фаворит на Цветанов и Борисов за този пост, е получил през 2007 г. заедно със съпругата си дарение апартамент в центъра на Пловдив от строителната фирма “Калисто Мати” ЕООД (виж kalistomati.com).
Това разкри сайтът „Биволъ”, който публикува документ от Службата по вписванията в Пловдив.
След публикуването на документа в сайта „Биволъ” нито една медия не го препечата, коментира или потърси за обяснение кандидата за главен прокурор.
В. „24 часа” е направил услужливо интервю, в което кандидатът Цацаров обяснява, че започнало замеряне с компромати, но не му задават конкретни въпроси за имотните сделки на семейството. По-рано „Биволъ” публикува други документи, от които се вижда, че съпругата на Цацаров, която работи като нотариус, е купила заедно със своя колежка овощна градина за 60 921 евро, а в документите по сделката е вписана цена на имота 1000 лева (виж тук за този случай).

Апартаментът, с който са дарени Цацарови, е 56 кв. м в нова сграда на ул. „Алеко Константинов” в самия център на града. В документа на Службата по вписванията в Пловдив е деклариран материален интерес от 41 307,13 лв. и съответната такса вписване.
Служителка на фирмата “Калисто Мати” казва по телефона за „Биволъ”, че не си спомня за такова дарение. “Дарение пък, чак!” - коментира тя информацията от Агенцията по вписванията. Тя отказа да ни свърже със собственика на фирмата, пише „Биволъ”.

“Калисто Мати” е относително голяма фирма, която печели от строително предприемачество. Работи не само в Пловдив, но и във Варна и София, има сделки със столична община. Има обекти в Германия и Украйна, както пише в сайта им. Такова дарение е повече от странно.

Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров е отхвърлял на мобилния си телефон обажданията от журналистите от „Биволъ” и не е отговорил на техен есемес да коментира дарението.
Имотът фигурира в декларацията на Цацаров пред Сметната палата за 2007 г., но е описан като покупко-продажба с произход на парите от заплата.

Но не е възможно да става дума за грешка в Службата по вписванията и закупен апартамент да е вписан като дарение. По това време през 2007 г. Цацаров е шеф на Окръжния съд в Пловдив, а съпругата му е известен нотариус в града. Няма как някой служител да сбърка и да пише купен апартамент като дарение.

Ако няма грешка може да се подозира легализиране на доходи, чрез декларирането им пред Сметната палата – коментират юристи за „Биволъ”, а от друга страна прикриване на доходи за фирмата “Калисто Мати” ЕООД.

Ето какво още пише „Биволъ” по имотните сделки на Цацарови:

“Вчера Сотир Цацаров отхвърляше опитите ни да се свържем с него за разяснения по друг имотен казус, засягащ съпругата му.
Тази сутрин магистратът обаче се появи в проправителствената телевизия bTV и заяви, че публикацията на “Биволъ” била “атака” към семейството му, която го е накарала да бъде убеден в решението си да не се оттегля от надпреварата за главен прокурор.
Вероятно г-н Цацаров има обяснение и за странната щедрост на фирмата “Калисто Мати”, но ще го даде пред предпочитана от него медия, тъй като отказва да разговаря с „Биволъ”, за което сайтът няма вина.

Документ на Окръжен съд в Кърджали по делото за овощната градина на Цацарови, в който черно на бяло пише, че ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване