11/25/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Бухалите може да са моделът за безшумни самолети

Бухалите може да се окажат ключът за разработването на „безшумни” пътнически самолети, писа в. „Дейли мейл”. Според ново изследване на екип, ръководен от д-р Джъстин Яворски от Университета в Кембридж, много видове бухали притежават специално оперение, което ефикасно премахва аеродинамичния шум от крилата и им позволява да ловуват безшумно. Учените изследват структурата на крилата им, опитвайки се да проектират по-добри конвенционални самолети.

Всички крила – както естествени, така и конструирани, създават шумни вихрушки, когато разсичат въздуха. Когато се срещнат с предния ръб на крилото, те се усилват и се разпръскват като звук.

Но бухалите притежават специални физически качества, които допринасят за безшумния им полет, включително гребен от твърди и гъсти пера по предния ръб на крилото, мека пухкава перушина на върха и гъвкави ресни на предния ръб. Не се знае дали един от тези атрибути или комбинацията от трите е основната причина за намаляването на аеродинамичния шум при летене. Изследователите се опитват да разгадаят тази мистерия с помощта на математически модели.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване