11/25/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Изненадите на Бидзина Иванишвили

в. Независимая газета

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

В навечерието на деветата годишнина от Революцията на розите, премиерът на Грузия Бидзина Иванишвили даде пресконференция в шикозния тбилиски хотел “Радисън”. Това бе първата среща с представители на пресата за лидера на коалиция “Грузинска мечта” след победата й в парламентарните избори на 1 октомври. Пристигнаха близо 200 журналисти; министър-председателят обеща редовно да общува така с представители на медиите.

И да е разчитал някой Иванишвили да посочи най-сетне конкретни дати за изпълнение на обещанията, раздадени през изборната кампания - сгрешил е. Поднесени бяха изненади от друго естество. Основна новина бе май решението на премиера да отложи за догодина визитата си във Вашингтон, насрочена в края на месеца, и фактическият му отказ да посети Москва.

Иванишвили обясни, че пренасрочва посещението в САЩ, за да бъде по-добре подготвено. Вероятно си е взел поука от първите срещи в чужбина, проведени в Брюксел и съпроводени с досадни неуредици.

Руската част от изявлението на премиера събуди известно недоумение - тя бе в разрез с обявения стремеж да се подобрят отношенията с Москва. Иванишвили каза, че не може да посети Русия, защото нейни дипломатически мисии действат в Абхазия и Южна Осетия. Но спомена, че може да преговаря с руски лидери в трети държави. Нещо трудно представимо с оглед на реалното положение. Грузинският държавник може би е имал предвид евентуални преговори с ръководството на Руската федерация в рамките на някой голям международен форум. При все това Иванишвили е доволен от напредъка по пътя към подновяване на грузинско-руските търговски връзки.

“Териториалната цялост на Грузия трябва да бъде възстановена; Абхазия и Южна Осетия трябва да станат част от нея”, отбеляза той. “На този етап обаче не обсъждаме въпроса. Трябва да подобрим отношенията със Сухуми и Цхинвали, като покажем, че в Грузия са дошли на власт други хора, заинтересовани да се установят добри отношения”, поясни премиерът.

Още нещо неочаквано. Иванишвили може би няма да се оттегли от политиката след година и половина, както сам предвиждаше по време на изборната кампания. Решението ще зависи според него от това доколко е изпълнена предизборната му програма. Сиреч, за да изпълни обещаното, премиерът може би ще има нужда от повече време - над година и половина. Затова пък новата власт още сега ще започне да стеснява функциите на президента.

По думите на Иванишвили въпросът за импийчмънт на Михаил Саакашвили не е на дневен ред, обаче новата конституция или текстове от нея, изместващи властовия център от държавния глава към премиера, ще влязат в сила не през октомври 2013 г. - след президентските избори, както бе предвидено, а в по-кратък срок. Целта е, подчерта министър-председателят, да не се хабят време и сили в опровергаване на лъжливите данни за политическите процеси в Грузия, разпространявани от Саакашвили в цял свят.

Към тези “лъжливи данни” очевидно спада според него серията от арести на високопоставени служители от силовите ведомства, смятани за политическа разправа от бившата управляваща партия “Единно национално движение” (ЕНД). Не без нейно внушение новият кабинет вече бе смъмрен по този повод от НАТО и ЕС. Иванишвили обаче смята, че “Грузинска мечта” започва да изпълнява едно от предизборните си обещания - да възстанови върховенството на закона и справедливостта.

Той нарече арестите на висши чиновници от вътрешното министерство и други служби, както и уволненията, необходими мерки за “прочистване на ведомството” и призова да бъде спряна истерията, раздухвана по този повод. “Възмутително е - заяви Иванишвили, - шефът на Обществената телевизия, комуто се поставят сериозни въпроси по данъчна линия, да нарича това натиск върху свободния печат, или да бъде изкарван герой Бачана Ахалая (бивш шеф на системата за изпълнение на наказанията, бивш министър на вътрешните работи, ...

Публикувана на 11/25/12 22:12 http://e-vestnik.bg/16226/iznenadite-na-bidzina-ivanishvili/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване