11/25/12 12:25
(http://www.klassa.bg/)

Купуваме продукти произведени в България заради високото качество

 Половината от българските граждани купуват дрехи и лекарства родно производство. Данните са от последното национално-представително проучване на ТНС ББСС проведено по поръчка на вестник „KLASSA. BG”.

 

Въпреки навлизането на все повече чуждестранни марки, магазини и наличието на всякакъв избор от продукти на пазара, българите отдават специално значение на стоките, произведени у нас.

 

Като оставим настрана хранителните стоки родно производство, които разбираемо се купуват от 98% от българските граждани, значителен процент от българите купуват и друг вид продукти, произведени в България. Такъв вид продукт са облеклата и дрехите. Макар и българският пазар да предлага огромен избор от всякакви дрехи чуждестранно производство, над половината (51%) от запитаните в рамките на проучването заявяват, че са си купували поне една дреха произведена в България в последните 12 месеца.

 

Подобно е и поведението на българите по отношение на фармацевтичните продукти – лекарства, хранителни добавки, витамини и т.н. продукти. Половината от пълнолетното население на България косвено е подкрепило българската икономика чрез избора си на стоки, създадени от български предприятия.

 

Българска козметика са купували около една четвърт от пълнолетните българи.

 

Що се отнася до причините българите да купуват стоки родно производство, най-често споменаваната причина е качеството. Според 39% от българските граждани, продуктите произведени от български предприятия се отличават с добро и конкурентно качество. Качеството на българските стоки е най-високо оценявано от българите между 26 и 40 годишна възраст и жителите на областните градове.

 

Втората по важност причина сънародниците ни да избират българското са конкурентните цени спрямо вносните стоки. 22% от българите заявяват, че цената е основната причина да купуват български продукти. Цената е водещ фактор за избор на родни стоки главно за българите между 18 и 25-годишна възраст, и тези над 55-годишна възраст, както и за безработните.

 

Желанието за подпомагане на българските производители чрез купуване на български продукти е спомената причина от 18% от българските граждани, купили поне един български продукт. Патриотизмът по отношение на пазаруването е по-често проявен сред българите на възраст между 26 и 55 години, жителите на столицата, както и занимаващите се със собствен бизнес.

 

Малко над един от десет българи (14%) избират български продукти защото ги намират за по-достъпни и лесни за намиране, отколкото вносните такива.


 

Изследването е проведено през първите дни на месец ноември, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „ТНС ББСС” в България от 1992 година

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване