11/25/12 22:54
(http://e-vestnik.bg/)

От едни домати се уплашиха… А защо бяха само 200 души?

Доматеният протест. Снимка: Руслан Трад

Интернет се напълни с коментари за доматения протест. Не било много ясно за какво е, нямало ги хората от Орлов мост, всички медии съобщили за протеста, значи, той е бил дирижиран и т. н. Дрън-дрън.

С прекалено много очаквания беше натоварен този протест, наречен дори Доматена революция.
А той беше само спонтанна реакция на безумните мерки срещу Николай Колев – Босия. Да изпратят срещу него 40 полицаи е достатъчен повод да се подиграе властта и да се замеря с домати. Значи, много ги е страх. Съвсем заслужено е при такава простотия да се съберат няколко хиляди. Но се събраха няколкостотин. Недостатъчно хора се запалиха по идеята.

Мнозина дават акъл отстрани какви цели трябвало да има протестът, как трябвало да се да се формулира и т. н. Абе, вместо да давате акъл, да бяхте дошли. Самото арестуване на един човек, който хвърли домат, малка причина ли е? В една Франция или Гърция при такъв случай щеше до почервенее от домати цял площад.
Тук Доматена революция не избухна. Протестът обаче не беше маловажен. И дискредитира още веднъж властта.  

Доматеният протест. Снимка: Руслан Трад

В събота вечер срещу протестиращите бяха изправени повече полицаи, отколкото са придошлите на площада. Пред парламента се събраха не повече от 250 души, а полицаите пред тях и в околните улици бяха над 300. И направиха кордон пред парламента, да отделят протестиращите надалеч. Защо толкова далеч – от другата страна на бул. „Руски”? Защото може някой домат да изцапа фасадата? Не, не е това.

Доматеният протест. Снимка: Руслан Трад

Властта демонстрира сила. Иска да покаже, че е безкомпромисна. Ами утре, като излязат с домати не 200 души, а 2000? Откъде ще намерят толкова полиция? Или тогава ще изкарат на площада новите водни оръдия за разпръскване на демонстранти, които купи правителството.
При всичките им бодри приказки – и на Борисов, и на Дянков как все по-хубаво живеем, имаме магистрали, спортни зали и т. н., властта очевидно се сеща какво я чака и купува водни оръдия. Мирише на гръцки вариант, на масово недоволство. То тепърва започва.
Така започва и краят на всяко правителство.
Страхът от протестите е показателен.

Доматеният протест. Снимка: Руслан Трад
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване