11/25/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

От старите ленти: Седесарски вълнения и страсти

Б. р. - “Славното време” (Сиела) е изповед на активен участник в политическите събития след 1989 година. Никола Даскалов, който е сред учредителите, ръководителите и активните членове на СДС и БСДП, хроникира и прави безкомпромисен анализ на периода, в който се разгражда тоталитарната система в България, и се полагат основите на демокрацията.

Като един от доброволните организатори на първите митинги от 1989–1990 година, активист на БСДП и СДС и висш държавен и общински администратор (секретар на Столична голяма община, зам.-министър на отбраната в правителството на Ф. Димитров, общински съветник в София) авторът изживява както еуфорията и илюзиите, така и разочарованията, дори предателствата, задкулисните боричкания и игри в средите на опозицията и управляващите през годините на прехода.

Някои от фактите и събитията са напълно непознати за публиката, а за по-познатите все още битуват „героични” интерпретации. В книгата не са подминати или пренебрегнати грешките, заблудите, наивитетът, а също и властолюбието, грандоманията, сметкаджийството, алчността, както и предателствата на мнозина от личностите, определящи съдбините на България в този изключително важен исторически период. Следва откъс от книгата.

Докато подреждах бележките си за предстоящия за описване период, се сблъсках с два любопитни факта. Първият – смущаващата оскъдност на информация. За „Партия СДС“ летоброенето явно започва от 1997 г., когато тя се регистрира, като заграби името на авторитетния и дееспособен СЪЮЗ на шестнадесет партии и организации. Това е – впрочем – в пълно съответствие с изявлението на Иван Костов, който в едно интервю от 1998 г. декларира: „Ние нямаме нищо общо със старото СДС. Ние сме нещо съвършено друго!“ Достойна за възхищение заради своята откровеност декларация, но, за съжаление, преминала покрай ушите на стотиците хиляди истински седесари.

В публикуваните материали на други партии и организации се споменава по някое и друго събитие, свързано със СДС, но само във връзка с отражението или ролята му върху съответната организация. Същото нарцистично настроение се забелязва и в повечето мемоарни съчинения. СДС като фактор на големите промени в обществото и в душевността на хората присъства само като доста разфокусиран фон. И това не е случайно. СДС не бяха неговите „лидери“, парламентарната му група или членовете на различните координационни съвети. СДС беше амалгамираната воля на демократично настроените българи, на страстния им стремеж към свобода и справедливост. Това беше енергията на един изстрадал народ, която невидимо, но неумолимо тласкаше събитията напред, дори когато това не се харесваше на водачите.

Второто – това беше смайващото темпо, с което са се развивали събитията, което – поне аз – едва сега осъзнавам. В края на юли П. Младенов подаде оставка. След неколкодневни хаотични дебати и безплодни гласувания – на 1 август ВНС избра Ж. Желев за президент и предложения от него генерал Семерджиев за вицепрезидент. Последва пожарът в Партийния дом. През цялото това време се организираха масови акции и успоредно с това създавахме Градския консултативен съвет (ГКС), който все-повече се нагърбваше с подготовката и провеждането на акциите. На 31 август ВНС взе решение за създаване на ВрИКовете, но едва във втората половина на октомври те станаха факт.

През целия септември покрай другата работа в повечето КС течаха дебати за подбор на представители на СДС във ВрИК. Казвам в повечето, понеже в „Сердика“ Йордан Тодоров успя да ги избегне и неговото назначаване за временен кмет на района ни дойде като „спуснато отгоре“. Много бързо след това временните кметове (които бяха перманентно поканени да участват в заседанията на ГКС) се оформиха в една мълчаливо обособена група, която започна да проявява тенденция към доминация в съвета. Снемането на доверие и подмяната на един или двама от тях обаче оправи нещата.

Отношенията между НКС и ГКС формално изглеждаха напълно в ред, но всъщност ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване