11/25/12 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Отворено писмо във връзка с пресконференцията на ФНИ от 23.11.2012 г.

Уважаеми колеги,

 

по повод излезли публикации във вестник „Труд“ и други медии, в които пише следното: „Изхвърлихме паразитите от класирането” - така, без грам притеснение управителят на фонда Христо Петров мотивира пред медиите вчера избора на фирми, фондации и съюзи, които да получат милионите за наука. И веднага уточни кои са “паразитите” - физиците и химиците от Софийския университет…“, искам да уточня, че тези думи не са казвани.

Не  бих си позволил да обидя български учени и преподаватели. На пресконференция на 23.11.2012 г., организирана от Фонд „Научни изследвания“ заявих следното: „…Тази година спазихме закона и принципа. 409 авторитетни учени участват като рецензенти. Аз тук защитавам техния авторитет!...

„…Тази пресконференция е свикана за това, за да защитим не себе си, защото няма от какво да се защитаваме. След като излязоха резултатите, два дена след това ми счупиха колата, срязаха ми гумите, неговата кола (на проф. Гюров) и на още едни колежки, които седяха пред фонда с бележки, естествено, оставени от недоволните обръчи, които не успяха да се включат този път в раздаването на средствата, защото колкото и безобидни да са учените, явно зад тях има някакви по-сериозни бизнес интереси и факта, че няма да успеят да паразитират в следващите две години, тъй като аз ви казвам пак, 30% отиват за възнаграждения от тези пари. Академичната общност се издържа основно от проекти, финансирани от Фонда…..

…Това е идеята, че когато имаш ресурс, ако тези бяха поне 50 млн. лева, а не тези 21 млн., нямаше сега да си говорим с вас, нямаше да има и..не, пак щеше да има, понеже нямаше да се класират обичайните заподозрени. Проблемът е в това, че обичайните заподозрени не успяха…. “, бяха моите точни думи. Тогава журналист ме попита: „Кои са обичайните заподозрени? Кажете имена?...“

- Ще ви кажа! Ще ви дам институтите, които са от 2008 г. и 2009 г., които са взели по милиони и още не са се отчели, физици и химици  към СУ ….

- За колко пари става дума?, допълни друг журналист.

- За 18 млн. лева са им изплатени за конкурсната сесия 2008 г., 2009 г.  една част от тях са отчетени, други частично, а трети искат отсрочване и Изпълнителният съвет взе решение да се спре с това разсрочване…“

Изнесената информация от някои медии е невярна, непълна или манипулирана, което личи при прослушването на записите от пресконференцията и поради тази причина ще си потърся правата по съдебен път.

Накрая бих искал да поднеса моите искрени извинения към тези учени и преподаватели, които вероятно не са ме разбрали правилно и са се почувствали засегнати.

 

 С уважение: Христо Петров,

Управител на ФНИ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване