11/25/12 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Путин се намесва в интернет с “подкупващо предложение”

Владимир Путин. Снимка: от тв екрана

Президентът Владимир Путин представи пред управата на Агенцията за стратегически инициативи (АСИ) своя инициатива за развитие на интернет проекти. Държавният глава смята да създаде специален фонд, който ще финансира перспективни идеи в тази сфера, съобщи Би Би Си.

“Имам предложение, подкупващо с мащаба си”, цитират изданията лидера на Русия. Досега Путин не е демонстрирал особен интерес към световната мрежа, отбелязва вестник “Комерсант”.

Според руския лидер фондът ще стане “ефективен инструмент за частно-държавно партньорство”, ще осигури работни места “именно в Русия” за “креативната класа от млади хора, които искат и могат да работят в нови среди и го правят ефективно и с талант”. Ще се отпускат средства само за проекти, събрали вече известни инвестиции, “на първо място от частни лица”. Освен фонда бъдещата схема предвижда и “нещо като интернет борса” за привличане на средства от всички желаещи, уточнява пред вестника Дмитрий Песков от АСИ.

Експертите обаче са скептично настроени към инициативата на Путин. “Всички добри неща в руския Интернет досега се случиха не благодарение на властта, а защото тя не се месеше толкова”, коментира експертът Антон Носик. Според него от фонда ще получават пари “нашистите и младогвардейците” - хора от пропутински младежки движения, а не примерно опозиционерът Алексей Навални, разработил проекти за борба с корупцията в Русия.

Миналата година руската Генерална прокуратура съобщи, че са присвоени почти 300 милиона рубли от средствата за федералната целева програма “Електронна Русия”, напомня Носик. “Колкото пари и да отпуснеш, всичко ще се усвои, а полза явно ще има да чакаме доста време. Ако г-н Путин иска да донесе социална полза, има над какво да се замисли”, добавя той.

“Владимир Путин преминава от използване на забранителни методи към създаване на положителни прецеденти” за разлика от депутатите в Държавната дума, предложили “в социалните мрежи да се влиза с паспорт”, посочва Иван Засурски, президент на руската Асоциация на интернет издателите.

Путин е “от хората, според които парите решават всичко: поръчва онзи, който плаща”, забелязва политологът Дмитрий Орешкин. Според него президентът “схваща, че Интернет се превръща в структура, която не се управлява в негов интерес, но същевременно е много влиятелна”.

“Той иска да формира структура със сериозни пари, която да подкрепя харесвани от него проекти и да изтласква или прекупува нехаресваните, ограничавайки за всички достъпа до независими източници на финансиране - смята Орешкин. - Може да откриеш на някой сайт екстремистки изказвания и да го забраниш, а може да предложиш не само тояга, но и морков: да даваш пари за поддържане на лоялен сайт.”

Проектът на Путин издава непрофесионализъм от страна на властта, твърди “Ведомости”. “Дори ако дейността на фонда се организира прозрачно, самият факт, че във венчърния бизнес масово ще се наливат пари, може да погуби този бизнес”, пише вестникът в редакционен коментар.

Изданието не изключва, че с пари от фонда по-скоро ще се легализират “социално близки” до управляващите инициативи в Мрежата, където “пропагандната провластова дейност досега не се финансираше търде открито”.

Шефът на руския венчърен фонд “Алмаз Капитал” Александър Галицки смята за навременен стремежа на държавата да става коинвеститор в социално значими интернет бизнеси, каквито “по принцип привличат по-малко средства от частни инвеститори”, пише “РБК дейли”. “Колкото по-насъщен проблем решава някой проект, толкова по-вероятно е да стане доходен в бъдеще”, допълва Вадим Тарасов от фонда “Брайт кепитъл диджитъл”.

Генералният директор на АСИ Андрей Никитин съобщи, че ведомството ще подготви концепция за финансиране на интернет проекти със социална насоченост до февруари идната година. Путин посочи, че капитализацията на фонда трябва да е значителна - “може би стотици милиони рубли”, информира официозът “Росийская газета”.
Опитът да бъде съживена руската икономика чрез подобряване на формалните показатели, описващи условията за бизнес, засега не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване