11/25/12 12:16
(http://radiomilena.com/)

Теодора Бургазлиева – 10 години по-късно

15 Теодора Бургазлиева   10 години по късно


- Да започнем от времето с короната на „Мис България“. Какво ти даде и какво ти отне?

- Титлата „Мис България“ ми даде възможността да пътувам, да бъда независима, самостоятелна, да създам приятелства и връзки. Научи ме да преценям по-добре хората. Благодарение на тази титла днес аз съм легално пребиваваща в САЩ и имам зелена карта, тъй като веднага след пристигането си в Щатите подадох документи за визата О1, въз основа на това, че съм известна като „Мис България“. В същото време, тази титла ми отне голяма част от детството, лиши ме от време за семейството и приятелите ми. Не една и две са самотните Коледи, далеч от дома. Имам чувството, че прескочих няколко тинейджърски години и ми се наложи да порастна прекалено бързо.

- От колко години живееш зад граница и кое те накара да напуснеш страната? Впрочем с какво се занимаваш и къде си в момента?

- Не живея в България повече от 10 години. Напуснах родината, защото се влюбих в момче, което живееше навън. Заминах при него и след като поживях в чужбина с него, в Германия и Русия, усетих, че за съжаление извън България имам много по-големи възможности за развитие.
В момента се занимавам с изобразително изкуство, бизнес с недвижими имоти и банкерство. Преди дни подписах договор и с модните агенции „Sirena models“ и „Aston models“ в Бевърли Хилс. Но на това гледам повече като на хоби, отколкото като на сериозна професия. Преди месец се преместих обратно в Лос Анджелис от Ню Йорк, където живях през последните 3 години.
Ню Йорк е прекрасен град, но хората са като роботи, прекалено големи материалисти. Имах чувството, че вместо сърца, имат калкулатори. За Лос Анджелис пък твърдят, че хората са фалшиво позитивни и прекалено мили. Но аз лично смятам, че всъщност те са си позитивни мечтатели и със сигурност предпочитам тях и слънцето, палмите и пространството, пред „калкулаторите“ и наблъсканите един в друг небостъргачи, под чиято сянка никога не си наясно дали времето е слънчево или облачно. Пожелавам на всеки да има възможността да посети и двата града и да прецени сам за себе си къде е по-приятно.

- Къде беше по време на урагана „Санди“, в Ню Йорк ли?

- Да, по време на урагана бях в Ню Йорк. Очаквахме някакви страховити виелици и с любопитство наблюдавахме какво ще се случи през прозореца на апартамента на моя приятелка в Манхатън. Нямаше такова нещо – просто силен вятър и в един момент останахме без електричество и топла вода, което продължи няколко дни. Манхатън се превърна в град на призраци- тъмен и безлюден, югоизточната част беше наводнена. Хората бяха изплашени и в районите с електричество борбата за контакт, в който да заредиш телефон или компютър беше голяма. По някакъв странен начин обаче, това природно бедствие успя да припомни на „робото-мумифицираните“ Нюйоркчани, че има и друг начин на общуване, освен телефон, ай-пад или лап-топ. Отново хората разговаряха, имаха време да се погледнат в очите.

42 300x172 Теодора Бургазлиева   10 години по късно- Спомням си по онова време в поморийската ТВ рисуваше скици, модели. В днешно време продължаваш с четката и боите. Кога разбра, че това можеш да превърнеш в бизнес.
- След като изгледах речта на Стийв Джобс, създателя на Apple, пред Станфорд Юнивърсити, се вдъхнових и започнах да рисувам отново. След развода ми, с цел да докажа на бившия си съпруг, че мога и сама да изкарвам достатъчно, за да си позволя луксозен начин на живот, залитнах в крайност. Станах прекалено голям материалист и се насочих към парите като висша цел. Разбивах се от работа и винаги мислих кое би ми носило повече пари, а не кое би ме направило щастлива. Завърших института за недвижими имоти в Ню Йорк и работих като брокер известно време. Работа, която ми носеше добри доходи, но ме депресираше и натоварваше психически. Все пестях, все се подготвях за „някой си бъдещ ден“, в който ще се занимавам с нещото, което обичам. Докато накрая просто осъзнах, че живея днес, че утре – то може никога да не дойде, и рискувах да се захвана с това, в което се чувствам добра, и което ми доставя радост – рисуването. И както Стийв Джобс казва в речта си, материалните блага идват в изобилие, когато се отдадеш изцяло на работата, която обичаш! Така изобразителното изкуство се превърна в бизнес за мен.

- Ще ни разкажеш ли с какво всъщност си сe захванала?

- Освен, че рисувам и продавам оригинални картини и принтове на творбите си, организирам артистични мероприятия, в които съчетавам мода/изобразително изкуство/музика, като предлагам изява на млади дизайнери, музиканти и художници. Взимам участие в международни изложби и излагам изкуството си в различни градове и галерии в САЩ. Поддържам бизнес с недвижими имоти и работя в банка. Винаги се занимавам с няколко неща наведнъж и разбрах, че е прекрасно, когато съумееш да откриваш общото и връзката между професии и сфери, които на пръв поглед нямат нищо общо, а в действителност са свързани.

- Имаш ли представа колко са нарисуваните от теб картини? Какво обичаш да рисуваш?53 300x225 Теодора Бургазлиева   10 години по късно Има ли такава, с която никога не би се разделила?

- Не съм броила творбите си. Доста са. Обичам да пресъздавам емоциите си, чрез абстрактни картини, както и да рисувам портрети на личности, на които се възхищавам, обединени в едно, в Поп Арт стил. Трудно се разделям, с която и да било картина. Те са ми като деца и искрено си ги обичам. На една от последните изложби в Ню Йорк усетих, че дори прекалявам с цените на нещата си, защото явно подсъзнателно не искам да ги продавам. Другите художници, които участваха в изложбата бяха доста по-добри от мен, с много по-отработен стил и продаваха на цени, около 10 пъти по-ниски от моите. Аз имам нереалистична преценка за таланта си и може би затова съм толкова смела.

- Плануваш още изложби в САЩ? Преди това интервю ми спомена, че се насочваш и към Русия, а в България кога?

- През седмицата се състоя първата ми изложба в Лос Анджелис, в известния старинен хотел Александрия. Предстоят още две, на 7-ми и 8-ми декември, а на 24ти декември три мои картини ще бъдат изложени в музея на поетесата Марина Цветаева в Москва. Успях да реализирам изложби във Филаделфия и Ню Йорк. Надявам се скоро да задвижа нещата си и в Маями, Лас Вегас, Вашингтон и Чикаго. България ще е умишлено последната ми спирка, за да мога да доведа арт-дилъри и колекционери от големите градове в САЩ на родна земя и да ги запозная с таланта и на други български художници.

- Липсва ли ти Поморие?

- Поморие много ми липсва . Винаги разказвам на приятелите ми в САЩ за прекрасните плажове, лечебната кал, черният пясък, приветливите и гостоприемни хора. Често разглеждам снимки на градчето, и с носталгия си спомням уникалните залези и гледката от прозореца на стаята ми с изглед към морето и бургаските светлинки, които се отразяват във водата вечер.

- Информираш ли се за града как се развива? Знаеш ли кои са управниците?

- Да. Информирам се постоянно за развитието на града и управниците, но предпочитам да не коментирам, защото се съмнявам преценката ми да е достатъчно обективна, гледайки отстрани.

- Интересно е да узнаем кое е най-хубавото кътче в родния ти град, любимото ти мястото, където ти дава настроение?

- Имам няколко любими кътчета: Яворовите скали, пристанището, „попската градинка“, манастира „Свети Георги“.  Липсва ми и любимата ми закуска- поморийско „рогче“ с боза.

- През 2002 г., когато стана „Мис България“, общината с читалище „Просвета“ ти организираха тържествено посрещане. Тогава стана ясно, че много поморийци те обичат. Чувстваш ли се забравена от старите ти поморийски приятели след 10 години?

141 300x225 Теодора Бургазлиева   10 години по късно- Поморийци са много сърдечни хора. Благодаря още веднъж за прекрасното посрещане, което ще си остане един от най-вълнуващите моменти в живота ми. Не се чувствам забравена, напротив! Поддържам връзка с роднини и приятели. Доскоро съжителствах в Ню Йорк с най-добрия си приятел от детските години Марин Колев.

- Още един помориец, който трябва също да го поканя за разговор. Освен Марин срещала ли си и други поморийци в Щатите?

- Да. Срещнах поморийци в САЩ и съм горда, че всеки един от тях се е развил и доказал в определена област.

- Явно, че ще търся от теб съдействие по-нататък за рубриката „Поморийци зад граница“. Интересно би било да узнаем за някои от тях, но преди да приключим с разговора се сетих, че преди 2-3 години някъде бях прочел за твои срещи с Леонардо ди Каприо, Кристияно Роналдо. Подържаш ли някакви контакти с тях и как се запозна?

- Запознах се и с двамата, но никога не сме разменяли телефони или координати и не поддържаме връзка. Да срещнеш или да се запознаеш със звезди не е нещо необичайно в град като Лос Анджелис. Запознах се с тях в известеното преди години заведение „Вила“ в Бевърли Хилс чрез общи познати.

- Твоето послание към поморийци?

- Не поставяйте лимит на възможностите си! Не живейте за всеобщото одобрение! Всичко е достижимо! Не се страхувайте да си поставите високи цели! Ще цитирам доктор Уейн Дайър: “ Никой не знае достатъчно, за да бъде песимист! “ и „Третирайте себе си така, сякаш вече сте такъв, какъвто бихте искали да бъдете!“

Интервю на Константин Златаров

23 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

33 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

101 1024x755 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

114 1024x802 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

92 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

122 799x1024 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

131 828x1024 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

73 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

 Теодора Бургазлиева   10 години по късно

bookmark Теодора Бургазлиева   10 години по късноsvejo Теодора Бургазлиева   10 години по късноgoogle Теодора Бургазлиева   10 години по късноdelicious Теодора Бургазлиева   10 години по късноstumbleupon Теодора Бургазлиева   10 години по късноfacebook Теодора Бургазлиева   10 години по късноСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване