11/25/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Унгария не приема сериозно понижението на кредитния си рейтинг от S&P

 Агенция Standard & Poor's изненадващо понижи рейтинга на унгарския дълг в чужда и местна валута още по-дълбоко в категорията джънк – ход, който Министерството на икономиката на страната не възприема сериозно.

S&P смъкна кредитния рейтинг на Унгария от ВВ + на ВВ със стабилна перспектива с довода, че неортодоксалните икономически политики на правителството в Будапеща, включително редица еднократни мерки, могат да подкопаят потенциала за растеж, като в същото време ще направят целите за бюджетния дефицит все по-трудни за постигане от 2014 г. нататък. Агенцията все пак признава, че Унгария ще успее да намали дупката във фиска си през следващата година до ниво под допустимия в Европейския съюз таван от 3% от брутния вътрешен продукт, както и че страната ще съумее да намали държавния дълг. S&P също така прогнозира, че икономиката ще се разрасне през следващата година, както и през 2014 г. след тазгодишното свиване. „Стабилната перспектива балансира оценката ни за все още големите фискални и външни задължения на Унгария и непрестанното прилагане на неортодоксални, а вероятно и неустойчиви икономически политики, с успешното вкарване на дефицита в нормата и овладяването на външния натиск върху ликвидността чрез постигането на излишък по текущата сметка“, заявиха от S&P.

Министерството на икономиката побърза да реагира с гневно изявление. „Въпреки признатите постижения S&P се опитва да сложи Унгария в една група със страни, които за разлика от нея не са с бюджетен дефицит под 3% от БВП, с публичен дълг с тенденция към спад и излишък по текущата сметка. Предвид всичко това крайно време S&P, лоби институцията на спекулантите на финансовия пазар, да понижи собствената си категория", се казва в позицията на ведомството.

S&P понижи рейтинга на Унгария в момент, когато страната е на път да постигне краткосрочните си цели за бюджетния дефицит. Това обстоятелство подсказва, че мярката е свързана изцяло с неортодоксалните и рискови държавни политики, коментира икономистът от японската финансова група Nomura Питър Атард Монталто.

За да изпълни успешно целите си за бюджетния дефицит и така да си осигури достъп до жизненоважни средства от фондовете на ЕС за развитие, и то по-малко от половин година преди следващите общи парламентарни избори, кабинетът на Виктор Орбан наскоро прие трети си пакет от данъчни мерки в рамките на шест седмици. Стъпките включват превръщането на временния налог за банките в постоянна част от данъчната система, както и налагането на данък комунална инфраструктура от следващата година за частните компании, като мобилните оператори и дружествата за разпределение на електричество и природен газ. Също така от следващата година Унгария ще въведе данък върху финансови транзакции, като тегленето на пари в брой и плащания с чекове.

Преговорите между Унгария, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз за финансово съдействие текат вече повече от година. „Изглежда, че годината на очакване на споразумение с МВФ отегчи S&P също колкото и пазара", каза Монталто.

 

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване