11/26/12 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Дали ще кажем сбогом на Великобритания?

Дали ще кажем сбогом на Великобритания? С всяка изминала изтощителна седмица на икономическата криза този немислим някога за ЕС въпрос започва да звучи все по-реално. Причината е, че трудните времена карат 17-те членки на ЕС от еврозоната да вървят към създаване на нещо като Съединени европейски щати, които да могат да решават какви да са разходите и какви да са данъците на всяка страна членка. Ако Великобритания някога е имала кошмар, това е точно този.

Британците не проявяват никакъв интерес към това да се доближат до останалата част от Европа, а за повечето британци е трудно да преглътнат дори сегашното положение. Истинският въпрос тези дни изглежда е дали Великобритания да се отдалечи постепенно или рязко да скъса със съюза.

Съществува вероятността след изборите през 2015 г. Великобритания - която е сред десетте (от общо 27) страни, които са извън еврозоната - да проведе референдум за излизане от ЕС. Но дори да не стигне до гласуване, страната вече започна да отслабва връзките си с Европа. Тази тенденция разтревожи Германия, която се надява да задържи Обединеното кралство в Евросъюза като важен икономически двигател.

“Моля жителите на прекрасния остров да помислят дали ще са много щастливи, ако останат сами на този свят”, каза в своя реч германската канцелерка Ангела Меркел, преди да посети неотдавна британския министър-председател Дейвид Камерън в Лондон. Призивът й обаче нямаше особено въздействие отвъд Ламанша. Британският външен министър Уилям Хейг, който някога обикаляше Обединеното кралство с кампанията “Да спасим паунда” и който е против еврото, е убеден, че британците никога досега не са били по-скептично настроени към европейското единство.

“Общественото разочарование от ЕС във Великобритания никога не е било по-голямо”, заяви той миналия месец. “Хората мислят, че в много отношения ЕС е нещо, което им е било наложено от някого, а не нещо, за което те имат право на глас.”

Подобно недоверие е свързано и с тревогата какви ще са последиците от европейската дългова криза, и с гнева срещу Европейския съд по правата на човека - остро критикуван от британски политици, че разпореди на Великобритания да даде право на затворниците да гласуват на националните избори, че й попречи да депортира заподозрени в тероризъм в страни със съмнителна практика в областта на човешките права.

Още по-обезпокоителен за британците бе призивът на Меркел от по-миналата седмица, когато тя се обяви за превръщане на Европейската комисия, която сега подготвя законопроекти и регулира конкуренцията, в “нещо като Европейско правителство”. Дори самият израз кара мнозина британски политици да скърцат със зъби, защото те от десетки години предупреждават, че над Европа е надвиснал призракът на свръхдържавата.

“Излизането от ЕС вече не може да се смята за немислимо. Това вече не е маргинален възглед на група непокорни политици, а легитимна теза, която започва да става все по-популярна”, каза в парламента Дъглас Карсуел, законодател от консервативната партия на Дейвид Камерън, по време на дебат, посветен на евентуалното напускане на ЕС.

Миналия месец Камерън бе изправен пред сериозен бунт в собствената си партия, след като 81 от общо 303 консервативни законодатели нарушиха заповедите му и гласуваха в подкрепа на референдум през 2015 г. за британското членство в ЕС. Очаква се в крайна сметка Камерън да отстъпи под натиска на собствената си партия и под заплахата от загуба на традиционни поддръжници, които в последно време са ухажвани от Партия за независимост на Обединеното кралство (малка политическа формация, която се бори за излизане от ЕС), и някой ден да предложи Великобритания да гласува дали иска да остане в ЕС, за първи път от 1973 г. Опозиционната Лейбъристка партия твърди, че също ще подрепи произвеждането на референдум, но едва след края на кризата в еврозоната.

Макар да няма ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване