11/26/12 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Медведев не изключва вероятността отново да е президент

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че не изключва вероятността да се завърне в Кремъл, след като изкара един президентски мандат от 2008 до 2012 г. Но в интервю за АФП и в. „Фигаро“ той допълни, че е щастлив да работи като премиер на своя ментор Владимир Путин. "Ако съм достатъчно силен и здрав, ако нашият народ ми гласува доверие в бъдеще на подобен пост, разбира се, не изключвам подобно развитие на събитията", заяви Медведев.
Медведев, който през май беше назначен за премиер, не успя да осъществи трайна промяна в президентския си мандат чрез широко рекламираната си програма за модернизация, отбелязва Франс прес. Той обаче разкри в интервюто си пред френските медии, че не е изгубил политическите си амбиции. "Завръщането на президентския пост зависи от много фактори. Никога не казвам никога, особено след като вече преплувах тази река, а това е река, която можеш да преплуваш два пъти", заяви руският премиер. Медведев опроверга слуховете за обтегнати отношения с Путин, отбелязвайки, че би му било невъзможно да работи с друг президент. "Едва ли бих станал премиер при друг президент, изобщо не мога да си представя това. Ако има човек, с когото мога да работя удобно като премиер, след като съм бил президент, това е само един човек, Владимир Путин", заяви Медведев. Той обаче се разграничи от Путин по някои въпроси, най-вече по случая с пънк групата „Пуси Райът“. Две членки на групата бяха изпратени в затворнически лагери заради песен срещу силния човек в Русия, изпълнена в катедралата "Христос Спасител" в Москва. Потвърждавайки мнението си, че те трябва да бъдат освободени, Медведев допълни: "Смятам, че те вече усетиха какво е да си в затвора...Така че допълнително наказание във формата на затвор не е необходимо. Това е личната ми позиция.“
Той коментира и конфликта в Сирия, критикувайки ожесточено "напълно неприемливата от гледна точна на международното право" подкрепа на Франция за Коалицията на сирийската опозиция.
Той изрази безпокойството на Москва и от кризата в ЕС, определяйки я като "много сериозна заплаха" за Русия, тъй като половината от търговския й обмен е със страни от съюза. Медведев не одобрява напълно управлението на кризата в ЕС. "Понякога ни се струва, че на нашите европейски партньори им липсват енергия и желание да вземат решения...Изглежда, че те са на път да постигнат споразумение. Важното е това да не стане прекалено късно", отбеляза руският премиер.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване