11/26/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

НАП очаква 2% ръст на приходите за 2012 г.

 Към днешна дата Националната агенция за приходите (НАП) е събрала 11.7 млрд. лв. Затова очакваме в годишен аспект да съберем около 13.35 млрд. лв., което представлява с около 2% преизпълнение на планираните приходи в бюджета. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов. По думите му, това се дължи изцяло на подобрената ефективност на работата на НАП.

 

Знаете, че имаше голяма съпротива по отношение на дистанционна връзка на касовите апарати на търговците и на вендинг машините със системите на НАП“, напомни шефът на агенцията. Той даде пример, че с въвеждането на касови апарати и нивомерни системи на резервоарите на бензиностанциите от 1 април тази година, за октомври спрямо април има повишение на продадените количества горива с 14 млн. литра или с почти със 7%. Най-голямо е повишението при малките бензиностанции - което доказва нашата теза, че при еднакви параметри на икономиката, след свързването на касовите апарати с НАП отчетените продажби на горива се повишават, което е изсветляване на сивата икономика, констатира Стефанов.

Той подчерта, че НАП води „безкомпромисна борба“ по отношение на ДДС измамите заедно с другите администрации, които отговарят за това – МВР, ДАНС и прокуратурата. За миналата година има над 1000 осъдителни присъди по отношение на граждани и фирми, които са се опитали да измамят данъчната администрация.

Стефанов посочи, че НАП „има разговори с Българска стопанска камара по интернет не само да се отчита кешът на дружествата, а и да бъдат предоставени счетоводни данни за стоковите потоци по артикули, по номенклатури и т.н., което ще даде още по-добра информация като основа за анализ и съответно за насочване усилията на НАП към проверки на най-некоректните търговци“.

Шефът на приходната агенция информира, че най-големите данъкоплатци в страната са 1000 фирми, които са регистрирани в „големи данъкоплатци и осигурители“. Те осигуряват около половината от приходите в бюджета. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване