11/26/12 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Пловдивският митрополит Николай дойде на заседанието на Светия синод

Пловдивският митрополит Николай дойде на заседанието на Светия синод, което е част от зимната сесия. На нея се обсъжда подготовката на патриаршеския избирателен събор. След избирането на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква до избора на патриарх, Пловдивският митрополит Николай в отворено писмо обяви, че се оттегля от заседанията на синода за 40 дни, в които ще се отдаде на „молитви и размисли”. В писмото си той оспори избора на митрополит Кирил за наместник-председател. „Моят обет аз няма да наруша. Всичко, което ви интересува, на всичко ще дам отговор след изтичането на 40-дневния траур заради кончината на патриарх Максим”, каза днес пред журналисти митрополит Николай преди заседанието на синода. Той обаче отказа да коментира дали идването му днес означава, че признава за наместник-председател на Светия синод Варненският митрополит Кирил и заяви: „На всичко ще отговаря след 16 декември".
"Светият синод се обръща към всички отделили се от единството на Българската православна църква и по този начин поставили се извън светото православие и ги призовава да се върнат в неговото благодатно лоно по приетия каноничен ред", съобщи пред журналисти главният секретар на Светия синод епископ Наум след края на заседанието.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване