11/26/12 14:49
(http://www.klassa.bg/)

Президентът Росен Плевнелиев: Изборът не трябва да е плод на партийни договорки

 Не считам, че изборът на нов конституционен съдия трябва да бъде плод на партийни договорки. Много е важно това да бъде плод на различни кандидатури, дебат в парламента и най-добрият – нека да върви напред. Това коментира в понеделник президентът Росен Плевнелиев по повод продължаващия скандал след неуспешната кандидатура на Венета Марковска и пропадналата номинация на СДС на президента (1997-2002 г.) Петър Стоянов, който се отказа.

Със своите действия аз застанах плътно зад Конституцията и ще продължавам да го правя и за в бъдеще. Разбира се, хората в парламента също носят своята отговорност, допълни Плевнелиев.
На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор, ако избраният кандидат не му хареса, или ще постъпи както в случая с Венета Марковска, Росен Плевнелиев отговори, че трябва да е честен към българските граждани, а те не очакват от своя президент да влиза в политически игри и зависимости.
„Те очакват той да е надпартиен и да бъде мъдър и справедлив. Затова ще следя внимателно дебатите. Очаквам концепции, очаквам много зададени въпроси, очаквам техните отговори. След това, разбира се, и аз ще имам своята обосновка”, заяви Плевнелиев.

Президентът коментира и друга актуална тема – въпроса с еврофондовете за следващия програмен период.

Притеснен съм от дебата, че може би няма да има Оперативна програма „Наука и образование” в следващия програмен период – 2014 - 2020 г. Считам, че това е важно и искам да окуража правителството така, че наистина да обърнат внимание и да програмират следващите еврофондове така, че да има самостоятелна, отделна ОП „Наука и образование”. Това ще се фокусира, това ще помогне на най-важното в България – на таланта и на моженето”, заяви Росен Плевнелиев.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване