11/26/12 14:20
(http://www.klassa.bg/)

"Професия: репортер" на Киномания 2012

За да забрави миналото и в търсене на нова идентичност Дейвид Локи - репортер, заминал в Африка да пише за местни воюващи фракции, сменя самоличността си с тази на починалия от инфаркт наемник Дейвид Робъртсън. Когато се връща в Европа, се запознава с момиче, с което забягва в Испания в опит да прикрие следите си от своята съпруга Рейчъл, която издирва Робъртсън с надеждата да научи нещо за съдбата на съпруга си. Убит е от двама африканци, врагове на Робъртсън.
Както във Фотоувеличение, и тук Антониони изхожда от почти детективски сюжет, за да постигне постепенно съвсем абстрактно внушение – нещо, което личи особено отчетливо в предпоследния, виртуозен 7-минутен кадър със смъртта и отдалечаването на персонажа. Героят, който този път осъзнава, че реалността е непроницаема за човешкия поглед, е телевизионен журналист, вече привикнал с манипулацията на гледните точки и с нереалността на движещите се образи (вж. видеозаписа на застреляния мъж). Професия: репортер е сред най-красивите и мистериозни филми на Антониони, особено визуално (благодарение на оператора Лучано Товоли) – нажежен от слънцето, несравним в използването на толкова различни "декори", колкото са африканските пясъци и сюрреалистичната Барселона на Гауди.

2 награди на Италианските киножурналисти – за режисура и операторско майсторство

Режисьор: Микеланджело Антониони

Участват: Джак Никълсън, Мария Шнайдер, Йън Хендри, Джени Рънейкър, Стивън Бъркоф

Трейлър може да видите тук.

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване