11/26/12 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Революциите раждат фараони

в. Росийская газета

Статуя на фараона Хефрен, царувал 25 години (2518 до 2493 г пр. Хр.). Археологически музей в Кайро. Снимка: Иван Бакалов

Историята на човечеството гъмжи от примери, когато революционери свалят тирани, но после те самите се превръщат в диктатори, далеч по-жестоки от тях. Така се е случвало във Франция, във Великобритания, в Русия. Събитията в Кайро недвусмислено сочат, че Египет е решил също да се нареди в кървавия списък.

Страната на великите пирамиди се разцепи на две: “преди” и “след” революцията, вдъхнала много надежди на повечето египтяни. Това стана миналия четвъртък. Държавният лидер Мохамед Морси публикува нова декларация, която дава на президента извънредни законодателни пълномощия и отнема от съдебните органи надзора над Консултативния съвет (горната парламентарна камара) и Конституционната комисия, разработваща основен закон за Египет. Така в страната внезапно се появи човек, събрал в ръцете си толкова власт, колкото нямаше дори Хосни Мубарак. А сваленият лидер бе наричан “последният фараон”…

Опозиционерите, въстанали срещу декларацията на Морси, твърдят, че в Египет днес има нов фараон. Ще има ли и нова революция на площад “Тахрир”? Ще съберат ли хората сили да свалят още един управник? Отговори засега няма. Революционният плам на египтяните май е изчерпан. Впрочем всичко зависи от Морси - ще устои ли той пред съблазните на една практически безгранична власт?

Самият новоизпечен “фараон” положи усилия да убеди народа, че мисли единствено за държавния интерес. “Президентът има право да взема всякакви решения, за да брани нашата революция - обясни говорителят му Ясир Али. - Решенията и законите, одобрени от президента, са окончателни и в никой случай не подлежат на преразглеждане”.

Всички предишни диктатори впрочем също уверяваха в началото, че искат да помагат на хората, а накрая стигаха до масови разстрели без съд и следствие. Точно това плаши опонентите на Морси - от четвъртък насам те се множат с всеки изминал ден. “Убеден съм, че военните като всички нас са разтревожени от събитията. Не е изключено армията да се намеси, за да възстанови закона и реда - заяви бившият генерален директор на МААЕ Мохамед ел Барадеи, днес един от лидерите на опозицията. - Не може да има никакъв диалог (с Морси, бел. на изданието), докато той не отмени своя указ.”

А докато армията изчаква, хората отново излязоха на площад “Тахрир”. В отговор Морси нареди тълпата да бъде разпръсната. И започна поредното тахрирско клане.

Схванали, че кръвопролитията (за благото на народа, както обеща Морси) са неизбежни, президентските съветници започнаха един през друг да подават оставки. Междувременно Върховната съдийска колегия на Египет реши в събота да преустанови дейността на всички съдилища и прокуратури в страната в знак на протест срещу новата конституционна декларация на президента Морси. На същото заседание бе обявено, че в сряда представители на съдебния корпус в Египет започват стачка. Те заявиха, че ще протестират в сградата на колегията, “докато Морси обяви, че отменя новата конституционна декларация”.

От ден на ден със сигурност ще расте и външнополитическият натиск срещу египетския президент. Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ например вече заяви, че “участниците в масовите акции в Египет, завършили с оставката на бившия държавен лидер Хосни Мубарак, настояваха между другото властта да не е прекомерно концентрирана в ръцете на един-единствен човек или институция”. Според Вашингтон днешният конституционен вакуум може да бъде преодолян само с приемане на конституция, предвиждаща да се въведе система от “спънки и противовеси”, да се осигури спазване на основните човешки права и свободи, върховенство на закона, както повеляват международните ангажименти на Кайро.

Коментар на руското външно министерство

Москва внимателно следи развитието на обстановката в приятелски Египет. В създаващата се ситуация е крайно важно да не се допусне подкопаване на националното ...

Публикувана на 11/26/12 22:45 http://e-vestnik.bg/16231/revolyutsiite-razhdat-faraoni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване