11/27/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Предстои нова битка за свободата в интернет

В Дубай започва конференция на ООН, посветена на контрола в мрежата

Монтаж: фън.ру

Предстояща среща на ООН, посветена на контрола над интернет, тревожи широка коалиция от критици, съставена от американски технологични гиганти като Гугъл и правозащитни организации, които са загрижени, че промени може да доведат до повече опити да се цензурира уеб съдържанието и да задушат новостите в киберпространството.

Част от темите, включени в дневния ред на конференцията в Дубай идната седмица, са и идеи за борба със спама и интернет измамите. В наброяващите повече от 1300 предложения са вмъкнати и потенциално експлозивни въпроси, за които опоненти казват, че могат да се използват в места като Иран или Китай като оправдание за строги мерки срещу блогърите и други уеб ограничения.

Друга вероятна битка на започващата на 3 декември среща е за подкрепяните от Европа предложения за промяна в системата за заплащане в уеб пространството, която да принуди доставчици като Гугъл, Фейсбук и др. да заплащат допълнителна такса, ако искат да достигат потребители от други страни.

Все още не е ясно какви предложения ще бъдат одобрени на 11-дневната среща на Международния съюз по телекомуникации на ООН (МСТ), в който членуват 193 държави. Предварителните пазарлъци открояват търканията в интернет епохата за това кое да бъде регулирано и кое да бъде оставено на свобода. Резултатът от срещата може да засегне милиарди интернет потребители.

Някои пък са недоволни от самата организация на конференцията. “Инженерите, компаниите и хората, които създават и ползват интернет, нямат право на глас”, се казва в онлайн изявление на Гугъл. “Милиардите хора из целия свят, които ползват интернет, експертите, които го създадоха и го поддържат, трябва да бъдат включени” в процеса на взимане на решения.

Други предупреждават за опасности.

Самото отваряне на вратата за по-голям контрол от МСТ буди тревога у активисти и мнозина други. Те се опасяват, че страни със строго контролирано киберпространство като Китай, Иран и някои представители на арабския регион ще настояват за допълнения към договора на МСТ (като например непрекъснат контрол от службите за национална сигурност), които може да легитимират както сегашните им опити да следят и ограничават интернет пространството, така и бъдещи ограничителни мерки.

“Можем да очакваме един интернет, който ще бъде напълно различен от днешната глобална и отворена система”, заяви Шарън Бъроу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, която представлява 175 милиона работници по целия свят. “Репресивни правителства ще разполагат с договор от ООН, който им позволява да контролират свободата на словото, да следят всичко казано в мрежата от всяко попаднало под радара им лице, както и да заглушават обществени движения и правозащитници, които настояват за спазване на основните човешки права”, предупреждава тя.

Домакинът в лицето на Обединените арабски емирства, например, силно затегна своите интернет закони този месец, като даде правомощия на органите на властта да повдигат обвинения за престъпления като нанасяне на обида към управляващите или организиране на улични протести.

В реч в Канада през май генералният секретар на МСТ Хамадун Туре каза, че очаква “утвърждаване на мек регулаторен подход”. МСТ заявява, че не се стреми да управлява интернет пространството или да ограничава свободата на словото, но обръща внимание, че е наложително да осъвремени договора за комуникациите, за да включи в него и всички сериозни технологични промени, настъпили след последната му ревизия през 1988 г. Тогава интернет все още не беше публично пространство.

Сред някои от заплануваните теми на срещата в Дубай са: интернет сигурността, борбата с измамите, предотвратяването на “шоковите сметки” на мобилни телефони заради включените роуминг такси и достъпа до широколентов интернет в развиващите се страни.

“На всяко предложение има контрапредложение”, каза говорителката на МСТ Сара Паркърс. Тя отбеляза, че договори на ООН ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване