11/27/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

Сергей Игнатов отрече да има източени пари от Фонд „Научни изследвания“

 Министърът на образованието Сергей Игнатов отрече да има източени пари от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ). В публичното пространство тези неща се оперират по оперетен начин, който не е характерен за света на науките и това е друг проблем, заяви в интервю за Нова телевизия Игнатов.


Той припомни, че тази година фондът е провел конкурс "за малко пари" - близо 21 млн. лв, а кандидатстващите са поискали над 386 млн. лв. Има хора, които си позволиха да подадат възражения не до фонда, а до мен. А ние от МОМН им казахме, че не сме пощенска кутия. МОМН не може да повлияе по никакъв начин на възраженията. 1095-те екипи кандидатствали, са оценявани от над 400 рецензенти, 12 са експертните комисии, уточни Игнатов.

За проф. Мирослава Кортенска, която бе освободена от ФНИ и обвинена, че е взела над 30 000 лева, Игнатов каза, че за това нещо са подадени всички документи в прокуратурата. "Предполагам, че тя ще бъде викана там тази седмица. Изведнъж се появи нейното име, свързано с над 30 рецензии. Когато пишеш рецензия, не можеш да направиш над 30 рецензии. Физически е възможно, но въпросът е в качеството", подчерта образователният министър.

Изпълнителният съвет на ФНИ предложи на министър Сергей Игнатов отстраняването на проф. Мирослава Кортенска за действия несъвместими с работата на ФНИ. Основанието за това са изнудването на членове на временни комисии и на служители на ФНИ от проф. Мирослава Кортенска, правенето на рецензии от чуждо име, влизане с чужда парола в електронна система за оценяване на проектите, подправка на документи и противоправно облагодетелстване с пари. За тези й действия е сезирана прокуратурата. Проф. Кортенска е присвоила не по-малко от 30 000 лв., уточниха от ФНИ. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване