11/28/12 22:40
(http://www.klassa.bg/)

БНР и „Гласът на Русия“ разширяват сътрудничеството си

Българското национално радио /БНР/ и държавната радиокомпания „Гласът на Русия“ лансират идеята за създаване на съвременен медиа-плеър предназначен за граждани на страните от Балканския регион в онлайн пространството. „Създаваме програми на езика на съответната страна, като предвиждаме възможността да се предлага селекция от програми за потребителите от различни националности“, коментира шефът на руската медия Андрей Бистрицкий. От своя страна генералният директор на БНР Валери Тодоров изрази подкрепата си за проекта, като той ще бъде представен на сесията на Европейския съюз за радио и телевизия /ЕBU/ на 6 декември тази година.
Чрез медиа-плеъра при отварянето на страница на един език, потребителите ще могат да виждат програмите, които се излъчват на този език от всички присъединили се организации.
Българското национално радио и държавната радиокомпания „Гласът на Русия“ се договориха за разширяване на сътрудничеството между двете медии, съгласно договор подписан от генералните директори Валери Тодоров и Андрей Бистрицки в Москва преди дни.
Според текста на споразумението, основният акцент в засиленото информационно взаимодействие ще бъде насочено към разнообразяване на информацията за и от двете страни. Предвижда се активен обмен на информационни материали, разпространение на новини, коментари и други материали на интернет платформите на двете медии, както и оперативна размяна на ексклузивни репортажи от мястото на събитието.
„Бихме искали чрез тези преки връзки да разберем какво интересува руската аудитория, какво биха искали да знаят слушателите ползващи руски език и в Русия, и в чужбина, за да коригираме нашата програма, ако това се налага и да вкараме повече акценти. Лично аз смятам, че е необходима по-разнообразна информация за България. Малко се знае за случващото се в двете страни. Вече в Русия има общност от български граждани, която живее достатъчно дълго време в страната, и всички наши сънародници и бизнес средите биха искали да бъдат по-информирани за всичко, което се случва у нас. Надявам се, че подписаният договор е стъпка, която ще бъде полезна и за двете страни“, заяви генералният директор на БНР Валерий Тодоров пред кореспондента на медията в Москва - Васко Михайлов.
В изявление за руските медии генералният директор на БНР Валери Тодоров посочи, че обществената медия предава на 11 европейски езика и притежава най-голямата кореспондентска мрежа в България. „Фокусът на мениджмънта е насочен към Интернтет, като на онлайн платформите се публикуват програми on-demand, подкасти, а също и музикални концерти, които се предават в аудио- и видеоформат. БНР вече търси и засилена визуализация на радиото в глобалната мрежа, в отговор на новите изисквания на аудиторията. Радвам се, че в Русия проявяват изключителен интерес към стартиралата от БНР радио телевизионна интернет платформа www.binar.bg“, обобщи Валери Тодоров.
###

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване