11/28/12 14:47
(http://www.klassa.bg/)

Българите се оплакват най-много от пазара на енергия

 България се нарежда на първо място по недоволство на крайния потребител от функциониране на пазара на енергетиката. Пазарът у нас, на едро или на дребно, не функционира, заяви Динко Райчев, икономист към ГД "Енергетика" на ЕК, съобщи БГНЕС.

Икономистът представи европейската визия за създаване на единен функциониращ пазар на енергията за периода до 2014 година. Райчев определи нуждата от независим системен регулатор и създаването на енергийни борси като едни от най-важните предпоставки за развиването на родния пазар до европейското ниво. Сред критиките на икономиста беше и индексацията на цената на електроенергията, като според него тя се продава под своята .

Ние виждаме пазара като един инструмент, чрез който гражданите и организациите ще могат да постигнат цели, много по-важни за тях – например, икономически ръст и нови работни места, поясни Райчев. Очакванията от Европа са подобен пазар да се отрази в ръст от 1% на БВП и работните места.

По думите му функциониращ единен пазар на енергетиката е най-доброто средство за осигуряване на най-ниските и конкурентни цени на енергията. Дори в момента, ако всички домакинства внимателно следят и се прехвърлят към пазарните оферти, общо ще могат да спестят над 15 млрд. евро, добави икономистът.

Райчев очерта три основни пречки по пътя за достигане на функциониращ енергиен пазар. Държавите-членки на ЕС прилагат Третия енергиен пакет твърде бавно, заяви той. В много страни дейността на регулатора не е напълно самостоятелна. Комисията мисли, че властите доста често се намесват в специфичните компетенции на регулаторите, заяви той. За крайния потребител е изключително важна възможността за прехвърляне на доставчика, каза още Райчев. В ЕС има само 9 страни-членки, които не използват регулирани цени на дребно. Според икономиста постепенното отменяне на регулираните цени ще даде възможността нови компании да влизат на пазарите. Райчев добави, че Испания е акумулирала 24 млрд. евро, защото цените са индексирани под пазарното ниво.

Според икономиста Европейската комисия не е против проекта "Южен поток", но и не поддържа газопровода, а ако са спазени определени права тя ще го приеме по подобие на "Северен поток".

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване