11/28/12 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Сметната палата: Общините да изразходват такса „смет“ само по предназначение

 Средствата от таксата за битови отпадъци имат целеви характер, т.е. те могат да се събират и изразходват само по предназначение. Това се казва в публикувано в сряда от Сметната палата становище по въпроса за използването на събраните от тази такса средства, изготвено по молба на Националното сдружение на общините в България. В документа се казва, че съгласно Закона за местните данъци и такси с таксасметсе заплаща за услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места. По закон таксата се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на съответния общински съвет


От Сметната палата подчертават, че средствата от събираната във всяка община такса за битови отпадъци са целеви и не могат да бъдат изразходвани за други дейности. От друга страна, обстоятелството, че става дума затакса”, а не заданък”, също налага набраните средства да се използват за финансиране на услугата, за която се заплаща, а не за други дейности.

Сметната палата е категорична и по въпроса, че задълженията от таксасмет, които се погасяват не в годината, за която се дължат, запазват предназначението си и не могат да се използват за финансиране на други общински дейности, не свързани с чистота. Единствено лихвите за забава, начислявани върху просрочените задължения, нямат целеви характер.

По време на проверките си на общинските бюджети Сметната палата установи редица случаи на изразходване на средства от таксата за битови отпадъци за финансиране на дейности не по предназначение, заявяват от контролния орган. Затова към момента Сметната палата е изпратила на Прокуратурата 7 случая на

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване