11/28/12 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Специален доклад: Франция да прекрати насилието над ромите

Лагер на роми край Лион. Снимка: АП/БТА

Френските власти трябва незабавно да прекратят практиката на насилствено изселване на роми от техните временни - макар и незаконни - жилища, обяви международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл”.

Тази практика, посочва организацията в специален доклад, засяга всяка година хиляди роми, живеещи на цялата територия на Франция. Повечето от близо петнайсетте хиляди мигриращи роми във Франция са от Румъния и много малка част - от България, се посочва в разпространения доклад.

Специално ударение в анализа на “Амнести интернешънъл” се поставя върху факта, че насилственото изселване от временни лагери, където ромите живеят при отчайващо лоши условия, не решава проблема, а го задълбочава. Проверка на екип на организацията в един от ромските лагери в района на Париж показва, че хората там живеят без питейна вода и канализация, никой не събира трупания боклук и не взема мерки за премахване на многобройната популация от плъхове.

“Многократните принудителни изселвания оказват катастрофален ефект върху здравето и възможностите за образование и осигуряване на адекватни условия на живот”, изтъкна Джон Далхюйзен, директор на програми на “Амнести интернешънъл” в Европа и Централна Азия.

Практиката на френските власти е да не предлагат друг вариант на прогонените роми, на които им остава единствено да се върнат у дома, от където са избягали заради беднотия и дискриминация, се посочва в доклада на международната организация.

Наред с това Франция не може да попречи на роми, които са били прогонени от страната, да се върнат, тъй като те са граждани на ЕС и имат право да се възползват изцяло от свободата на движение, изтъква “Амнести интернешънъл”.

Много са случаите, в които ромски семейства са се връщали по два или дори три пъти във Франция, след като са били изселвани неколкократно от временните лагери, където са живеели и след като са били принудени да напуснат страната.

Новото френско правителство се опитва да направи някои положителни стъпки за подобряване на положението на мигриращите роми. Но въпреки това практиката на насилственото изселване продължава да се прилага с тревожно постоянство”, изтъкна Далхюйзен.

Организацията призовава Франция да прилага общоприетите норми за защита на човешките права, да коригира политиката си, свързана с насилственото изселване на роми, и да им гарантира поне минималните стандарти в това отношение, възприети по силата на международноправни документи, посочва “Амнести интернешънъл”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване