11/29/12 15:45
(http://www.klassa.bg/)

България гласува „въздържал се“ по промяната на статута на Палестина

Позицията на Република България е да гласува с „въздържал се“ по резолюцията на Общото събрание на ООН, което променя статута на Палестина в организацията, посочва в изявление външният министър Николай Младенов, въпреки че България е признала Държавата Палестина още през 1988 г. Като отбелязва, че според страната ни „както еврейският народ има своя държава, така и палестинският народ има правото на собствена държава“, той изтъква основната причина за българската позиция - че резолюцията няма да промени към по-добро ситуацията между Израел и палестинците, особено в контекста на деликатната обстановка в региона.
Резолюцията, която се гласува след 22 ч. в четвъртък българско време, издига статута на Палестина на „държава наблюдател нечленка“, както е и на Ватикана. Според Ройтерс по този начин „мълчаливо“ ООН признава Палестина като държава. САЩ, Израел и някои други държави са против резолюцията, но тъй като в Общото събрание не може да се налага вето, Палестина събира доста над необходимото обикновено мнозинство при 193 членки. САЩ и Израел предупредиха, че приемането на резолюцията ще ги принуди да намалят икономическата подкрепа за палестинците и таксите, които Израел събира от тяхно име. Сред европейските страни обещалите да гласуват с „да“ са Австрия, Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Испания и Швейцария. Великобритания заяви, че е готова да гласува „да“, но само ако палестинците изпълнят „някои условя“, отбелязва Ройтерс. Чехия се очаква да гласува „против“, а Естония и Литва - „въздържал се“ като България. Германия обяви, че не може да подкрепи резолюцията, но до последния момент не бе ясно дали ще се въздържи или ще бъде против. Издигането на палестинския статут означава, че страната може да заведе дело в Международния съд в Хага срещу Израел за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване