11/29/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Митрополит Гавриил заяви, че "хора с пари" влияят на избора за нов патриарх

Три месеца преди датата, на която трябва да бъде избран новият български патриарх, ловчанският митрополит Гавриил, сочен сред кандидатите с реален шанс за поста, обяви, че има заговор за очернянето му.

Пред bTV той заяви, че "хора с много пари" се опитват да влияят върху избора на нов български патриарх, и прогнозира, че предстоят нови атаки до 24 февруари, когато трябва да бъде избран наследник на починалия в началото на ноември патриарх Максим.

"На 20 ноември, в навечерието на празника Въведение Богородично, ми се обади близък и ми каза: "Имаше събиране на няколко лица, където се взе решение да се започне срещу вас яростна клеветническа кампания, защото считат, че в никакъв случай не трябва да ставате патриарх", разказа митрополитът. Той уточни само, че в сбирката не участвали представители на синода, но подчерта, че информацията му идва от човек, който е присъствал на разговора.

Повод за медийната изява на митрополита е интервю, дадено ден по-рано за Би Ти Ви от архимандрит Касиан от манастира в кюстендилското село Копиловци. В него Касиан заяви, че три пъти е бил викан на разпити от служители на бившата Държавна сигурност заради доноси на Гавриил.

Ловчанският митрополит е един от четиримата членове на Светия синод, за които Комисията по досиетата не откри данни за съпричастност към репресивния апарат на комунистическите тайни служби.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване