11/29/12 12:10
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът инкриминира нападението над медици


Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, въвеждащи инкриминирането на нападения над медицински специалисти. Гласуваха общо 91 народни представители, от които 88 бяха „за”, 1 – „против” и 2 – „въздържал се”. Тримата, които не гласуваха за законопроекта, бяха от ГЕРБ.
Промените предвиждат наказанията за нападение над медицински лица да са следните: от 5 до 15 години затвор при тежки телесна повреда: от 3 до 10 години затвор при средна телесна повреда; от 1 до 5 години затвор при лека телесна повреда по чл. 130, ал.1 и до 3 години лишаване от свобода при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2.
Преди гласуването вносителят на промените депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков отговори на Даниела Дариткова, като заяви, че лекарите в парламента не са в конфликт на интереси по този законопроект, защото те нямат финансова полза от него. Шарков прочете писмо на група лекари, изпратено до председателя на Народното събрание и други институции в страната. Авторите му работят в спешна медицинска помощ и съобщават за бити свои колеги, заради което нападателите са били глобени за дребно хулиганство. „Прочетох за наказанията, които са понесли хората, нанесли побой над лекари и медицински екипи, но вижте за сравнение какво пише в чл.325 б от Наказателния кодекс. Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв. А чл. 325 от НК пише - за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода за 3 години и глоба от 1000 лв. до 5000 лв. И ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване